Zvaničnici SAD: Rusija oko 70 odsto spremna za invaziju na Ukrajinu, bilo bi oko 50.000 civilnih žrtava...

Rusija ima oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, ali negira da planira napad

21635 pregleda 11 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters

Rusija je pripremila oko 70 odsto vojnih kapaciteta neophodnih za punu invaziju na Ukrajinu u narednim nedjeljama, saopštili su američki zvaničnici, prenosi BBC.

Očekuje se da se zemlja zaledi i stvrdne od sredine februara, što će Moskvi omogućiti da dovede još teške opreme, rekli su neimenovani zvaničnici.

Rusija ima oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, ali negira da planira napad.

BBC navodi da američki zvaničnici nisu ponudili dokaze za svoje tvrdnje.

Oni su rekli da su informacije bazirane na obavještajnim podacima ali nisu u u mogućnosti da iznose detalje zbog osjetljivosti, navodi BBC pozivajući se na izvještaje američkih medija.

Zvaničnici su takođe poručili da ne znaju da li je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio da preduzme takav korak, dodajući da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće.

Govoreći pod uslovom da ostanu anonimni, dva američka zvaničnika su agenciji Rojters kazali da će vremenski uslovi omogućiti Rusiji da opremu pomjeri naprijed između 15. februara i kraja marta.

Prema izvještajima, zvaničnici su upozorili da bi invazija Rusije na Ukrajinu izazvala oko 50.000 civilnih žrtava.

Oni takođe procjenjuju da bi glavni grad Ukrajine, Kijev mogao pasti za nekoliko dana te da bi odmah došlo do izbjegličke krize u Evropi jer bi milioni ljudi pobjeglo.

Prvi kontingent američkih vojnika stigao je juče u Poljsku gdje je američki predsjednik Džozef Bajden odlučio da pošalje pojačanja da brani tu zemlju NATO od svake agresije dok istovremeno traju diplomatske aktivnosti da se ubijedi Moskva da povuče svoje trupe nagomilane na granicama Ukrajine.

Bonus video: