"Kamila će postati kraljica"

Odluka kraljice Elizabete obilježava dug put ka javnom prihvatanju Kamile koja je jedno vrijeme kritikovana zbog njene navodne uloge u raspadu braka Čarlsa i princeze Dajane

5680 pregleda 9 komentar(a)
Elizabeta II i Kamila, Foto: Reuters
Elizabeta II i Kamila, Foto: Reuters

Britanska štampa pozdravila je danas na naslovnim stranama želju kraljice Elizabete Druge da njena snaha Kamila postane supruga kraljica kada princ Čarls postane kralj, izraženu u izjavi povodom 70-ogodišnje vladavine.

Kraljica Elizabeta Druga danas postaje prvi britanski monarh koji vlada 70 godina, a uoči proslave platinastog jubileja u pisanoj izjavi rekla da je bi voljela da vojvotkinja od Kornvola Kamila dobije titulu kraljice supruge kada njen sin i prestolonasljednik princ Čarls postane kralj.

Odluka kraljice Elizabete obilježava dug put ka javnom prihvatanju Kamile koja je jedno vrijeme kritikovana zbog njene navodne uloge u raspadu braka Čarlsa i princeze Dajane.

Najtiražniji britanski list Dejli mejl piše na naslovnoj strani "Kamila će postati kraljica".

Za taj list izjava kraljice okončava više godina spekulacija i neizvjesnosti o budućoj ulozi vojvotkinje od Kembridža i otklanja glasine o mogućoj abdikaciji.

Odluka, kako piše tabloid, pokazuje "jasan znak ne samo o nepokolebljivoj podršci kraljice svojoj snahi već i dokaz o kraljičinoj trajnoj naklonosti prema ženi koja je donijela sreću njenom najstarijem sinu".

Vodeći rivalski konzervativni tabloid Sandej Ekspres govori o "poklonu kraljice Čarlsu na njen platinasti jubilej".

Sandej Tajms ističe da je gest kraljice stavio kraj na više godina "kontroverzi i konfuzije" o budućoj ulozi vojvotkinje od Kembridža kada njen suprug preuzme tron.

"Prvi put je kraljica dala javno mišljenje o pitanju koje deli javno mnjenje od venčanja Čarlsa i Kamile 2005. godine", navodi list.

Bonus video: