Šokantne slike: Zašto je ribarski brod bacio 100.000 mrtvih riba u Atlantski okean?

Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo najavio je istragu "nacionalnim vlastima ribarskog područja i pretpostavljene države zastave plovila, kako bi dobio iscrpne informacije i dokaze o slučaju"

15877 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Atlantskog okeana, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Atlantskog okeana, Foto: Screenshot/Youtube

Francuska i Evropska unija istražuju zašto je ribarski brod bacio masu uginulih riba u Atlantski okean kod Francuske, nakon što je ekološka grupa objavila video i fotografije incidenta.

Slike nevladine aktivističke organizacije za zaštitu mora "Sea Shepherd France" prikazuju pokrivač mrtvih riba plavi oslić na površini Biskajskog zaliva, kod obale jugozapadne Francuske.

Grupa procjenjuje da je bilo oko 100.000 mrtvih jedinki.

Zbog "šokantnih" slika u Atlanskom okeanu, francuska ministarka pomorstva Anik Žirardin objavila je na Tviteru da je naredila Nacionalnom centru za nadzor ribolova da istraži šta se dogodilo.

Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo najavio je istragu "nacionalnim vlastima ribarskog područja i pretpostavljene države zastave plovila, kako bi dobio iscrpne informacije i dokaze o slučaju".

Udruženje pelagičnih zamrzivača-kočara, koje predstavlja kočarski brod Margiris, registrovan u Litvaniji, koji je ribu ulovio, navelo je u saopštenju da je riba 3. februara "nehotično puštena u more" zbog kidanja mreže kočarice.

"Ovakva nesreća je rijetka pojava, a u ovom slučaju je izazvana neočekivano velikom količinom ulovljene ribe", navodi se u saopštenju.

"Sea Shepherd" je, međutim, postavio pitanje da li je to bio nesrećan slučaj ili namjerno "odlaganje neželjene ribe".

Grupa je pozvala na više policijskog nadzora mora, posebno velikih industrijskih kočara, kako bi se zaštitili morski život i okeani.

Bonus video: