U Rusiji rekordan broj novih dnevnih infekcija koronavirusom

Iako je broj novih infekcija koronavirusom drastično porastao posljednjih nedjelja broj dnevnih smrtnih ishoda je stabilan ili u neznatnom opadanju

2587 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je prijavila rekordan dnevni broj novoinficiranih koronavirusom od 180.071 slučaja što je deset puta više u odnosu na prošli mjesec.

Broj novih infekcija koji je danas objavila državna operativna grupa za koronavirus iznosi oko 2.800 slučajeva više u odnosu na prethodni dan nastavljajući porast započet sredinom januara, kada je dnevno bilo oko 17.000 novih slučajeva.

Iako je broj novih infekcija koronavirusom drastično porastao posljednjih nedjelja broj dnevnih smrtnih ishoda je stabilan ili u neznatnom opadanju, u posljednja 24 sata umrla je 661 osoba u poređenju sa 796 koliko je zabilježeno 6. januara.

Radna grupa je tokom pandemije ukupno prijavila 12,8 miliona infekcija i 335.414 smrtnih ishoda.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da vlada razmatra ublažavanje nekih ograničenja zbog koronavirusa uprkos porastu broja infekcija i da nijesu u planu blokade ili druga dodatna ograničenja.

Rusija je imala samo jednu, šestonedjeljnu blokadu 2020. godine, a u oktobru 2021. obustavljen je rad nekih ljudi na svega nedjelju dana, čak se i obavezno nošenje maski slabo sprovodilo.

Posljednjih nedjelja, sve veći broj ruskih regiona počeo je da uvodi ograničenja za mlađe od 18 godina, pošto trenutni porast novih infekcija utiče na djecu više od prethodnih.

Rusija je tek prošlog mjeseca počela da vakciniše djecu uzrasta od 12-17 godina, manjom dozom domaće, Sputnjik vakcine.

Samo oko polovina od 146 miliona stanovnika Rusije je do sada vakcinisana, iako je ta država među prvima u svijetu uvela vakcine protiv koronavirusa.

Bonus video: