Turska je svog trgovca oružjem otela u Ukrajini: Htio da objelodani kršenje međunarodnih sporazuma?

Bozkir je očigledno bio važan dio tajne mreže koja je oružjem snabdijevala Siriju i Libiju. Riječ je o isporukama oružja, koje su morale da ostanu apsulutno tajne, i na kojima je turska vlada zaradila mnogo novca

10868 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Nuri Bozkir organizovao je za Tursku tajne isporuke oružja u ratna područja. Kad je počeo o tome da priča, uhvatili su ga turski obavještajci i vratili iz Ukrajine u Tursku.

Kad se turski predsjednik Erdogan pojavi na televiziji, svi u Turskoj znaju da se radi o nečem važnom. Erdogan je tako nedavno saopštio da u Ukrajini uhvaćen Nuri Gokan Bozkir - čovjek za kojeg u Turskoj većina nikada nije čula.

Taj TV nastup u kojem je pohvalio i dobru saradnju s ukrajinskim "sagovornicima" u akciji hvatanja Bozkira. - desio se sedam dana prije Erdoganove posjete Ukrajini (3.2.2022) - u vrijeme kada Kijev traži međunarodne partnere s obzirom na rastuću vojnu prisutnost Rusije na granici.

Eksperti pretpostavljaju da je Ukrajina spremna na ustupke potencijalnim saveznicima u zamjenu za podršku u trenutnoj krizi – pogotovo nakon što su se partneri poput Njemačke ograničili samo na slanje zaštitnih šljemova.

Turska ima odličnu mornaricu i zato je za Ukrajinu važno da je ima na svojoj strani, što je više moguće.

I upravo zato, smatra Bozkirov advokat, ukrajinske vlasti su pomogle ili su tolerisale akciju turske tajne službe: "Ukrajina je odlučila da Turskoj uruči jedan poklon."

Ko je Bozkir i zašto je toliko važan za Erdogana?

Istraživanje Dojče velea (DW) pokazuje da je Bozkir bio zviždač i da je htio da objelodani priču o tajnim turskim pošiljkama oružja u ratna područja. Mnogi vjeruju da je on predstavljao prijetnju predsjedniku Erdoganu: kao gotovo niko drugi, mogao je razotkriti da Turska sistematski krši međunarodne sporazume.

Bozkir je očigledno bio važan dio tajne mreže koja je oružjem snabdijevala Siriju i Libiju. Riječ je o isporukama oružja, koje su morale da ostanu apsulutno tajne, i na kojima je turska vlada zaradila mnogo novca.

Bivši elitni vojnik, a kasnije trgovac oružjem, sada je sklonjen - očito kako bi bio ućutkan. Tokom svog nastupa u provladinim medijima, Erdogan je objasnio da je Bozkira uhvatila turska tajna služba MiT- u Ukrajini.

"Naša tajna služba je otkrila da se ta osoba skriva u Ukrajini. Razgovarali smo s predsjednikom Zelenskim o njegovom hapšenju i vraćanju u Tursku", rekao je Erdogan. "Naša tajna služba i dobra saradnja s našim partnerima omogućili su da dođe do ovog hapšenja."

Zviždač objelodanio tajnu

Bozkir je postao rizik za vladu kada je počeo da ​eksplozivnim informacijama snabdijeva ukrajinski novinski portal "Strana"​: na primjer, o tome kako je po nalogu Turske kupovao oružje u raznim istočnoevropskim zemljama, koje su saradnici turske tajne službe potom prodali islamističkim pobunjeničkim grupama u Siriji. Radi se o oružju vrijednom stotine miliona dolara, ukupno 50 pošiljki.

Bozkiru je posao godinama išao dobro. Ali, kada je pokušao da proda oružje Siriji u sopstvenom aranžmanu i za svoj račun, turska policija je presrela njegovu pošiljku. Bozkir je morao da pobjegne. Pomogli su mu saučesnici iz turske tajne službe MiT-a i nekako ga izveli iz zemlje.

Bozkir je zatražio politički azil u Ukrajini. Bojao se da će se turske vlasti okrenuti protiv njega i pored toga što su mnoge operacije, u koje je bio uključen, imale odobrenje vlade. I zato je počeo da javnosti dostavlja dokumente i informacije.

Borba protiv izručenja

Turska je na Bozkirov zahtjev za azil u Ukrajini odgovorila takozvanom "Red Notice", odnosnom Interpolovim potjernicom. U njemu Erdoganova vlada poziva na hapšenje i izručenje Bozkira zbog njegove povezanosti s ubistvom turskog intelktualca Nedžepa Hablemitoglua 2002. godine. Taj slučaj još nije riješen, ali u zahtjevu za izručenje Bozkira koji je na uvid dobio DW, Turska navodi dva svjedoka koji se sjećaju da su vidjeli Bozkira u automobilu - u blizini mjesta zločina. Bozkirov ukrajinski advokat smatra da su optužbe izmišljene.

"Pažljivo sam pročitao dokumente koje je dostavila turska strana", rekao je advokat Roman Denjsiuk za DW. "Oni su vrlo sumnjivi. Nema dirketnih dokaza o Bozkirovoj umiješanosti u profesorovo ubistvo."

Ukrajinski sudovi već dvije godine rješavaju zahtjev za izručenjem, a sudije još nisu donijele pravosnažnu presudu. Ne osvrćući se na to, saradnici turske tajne službe sada su oteli Bozkira iz Ukrajine - još uvijek je nejasno jesu li to učinili uz znanje ili čak pomoć ukrajinskih vlasti. Ni ukrajinska, ni turska vlada nisu bile spremne da to komentarišu za DW.

"To što su ukrajinske službe bezbjednosti učinile je prema ukrajinskom zakonu protivzakonito", kaže advokat Denjsiuk. "Oni su prekoračili ovšćenja, i zbog toga mogu krivično odgovarati”.

Na nišanu Turske

Zapravo, Nuri Gokan Bozkir nije izolovan slučaj. I drugi su takođe bili na meti turske vlade zbog otkrivanja internih detalja o tajnim pošiljkama oružja i mrežama koje stoje iza te trgovine.

Najistaknutija žrtva je turski novinar Čan Dundar. On je 2015. objavio video, na kojem se po prvi put vidi isporuka turskog oružja Siriji. Zbog toga je optužen za izdaju državne tajne. Nakon sudske rasprave u Istanbulu, za dlaku je izbjegao pokušaj atentata. Dundar je potom otišao u egzil i osuđen je u odsustvu na 27 godina zatvora.

Dundar je uvjeren da turska vlada namjerno koristi takvu taktiku. Kaznene prijave s izmišljenim optužbama i tzv. vanrednim izručenjima kao u slučaju Bozkira, sredstvo su da se ućutkaju neugodni kritičari a potencijalni zviždači spriječe da odaju osjetljive informacije, izjavio je Dundar za DW nakon Bozkirovog hapšenja.

"To je standardna praksa turske vlade. Ućutkuju one koji hoće da razotkriju prljave stvari učinjene po nalogu države. Oni na vlasti znaju da Bozkir zna puno o njihovom korumpiranom sistemu i da će sva prljavština izaći na vidjelo ako on progovori."

Vanredne akcije isporučivanja

Organizacija Freedom House sa sjedištem u Vašingtonu dokumentovala je da je Turska od 2014. umiješana u najmanje 58 slučajeva "vanrednog izručenja" – odnosno otmice građana. U studiji iz 2021. ta organizacija piše da je broj međunarodnih potjernica posljednjih godina naglo porastao. Turska koristi "Red Notice" da vrati kritičare i navodne neprijatelje države u Tursku.

Pritom je signifikantno "snažno oslanjanje na isporučenja, u koja turska vlada i njena tajna služba uvjeravaju treće zemlje, ubjeđujući ih da izruče ljude bez odgovarajućeg postupka i bez ikakve naznake legitiminosti takvih akcija".

Turski predsjednik Erdogan je u pomenutom TV- nastupu zaprijetio drugim mogućim zviždačima. "Želim da iskoristim priliku da se obratim svim "izdajicama", rekao je i dodao: "Gdje god da odete, nećete pobjeći od turskog pravosuđa i odgovaraćete za ono što ste počinili".

Bonus video: