Prisilni otkaz u Rusiji zbog čitanja djela autora progonjenih u Staljinovim režimu

Prema Saprijakinovoj, direktorka škole je nazvala dva pjesnika "neprijateljima naroda" koje je "uhapsio NKVD s pravom i mučio za njihove zločine" i čiji "stihovi mogu samo da se diskutuju u tvojoj boemskoj kuhinji"

2379 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska učiteljica kaže da je bila prisiljena da odustane od posla u školi u Sankt Peterburgu nakon što je na času pročitala pjesme dvojice autora koji su bili progonjeni u tokom diktature Josifa Staljina 1930-ih i 1940-ih, prenosi Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Serafima Seprijakina napisala je na Facebooku 6. februara da ju je direktorica škole prisilila na otkaz nakon što je pročitala pjesme Danila Harmsa i Aleksandra Vedenskija tokom nastave za 10. razred i pored toga što je zamjenica direktorice škole odobrila lekciju.

Prema Saprijakinovoj, direktorica škole je nazvala dva pjesnika "neprijateljima naroda" koje je "uhapsio NKVD s pravom i mučio za njihove zločine" i čiji "stihovi mogu samo da se diskutuju u tvojoj boemskoj kuhinji".

Zamjenica direktorice škole Tatjana Sudakova-Golerbah, negirala je verziju događaja koje je iznijela Saprijanova, rekavši za list Novaja gazeta da je Saprijakina radila u školi nekoliko mjeseci i napustila posao nakon što je "našla novu priliku za zaposlenje".

Pisac drama i pjesnik Aleksandar Vedenski koji je osnovao Sindikat književne umjetnosti u Sankt Peterburgu, tadašnjem Lenjingradu, uhapsila je 1941. sovjetska država i optužila ga za kontrarevolucionarnu propaganda. Vedenski je umro 1941. godine dok je transportovan iz pritvornog centra u gradu Karkivu na istoku Ukrajine u glavni grad Tatarstana, Kazan.

Bliski prijatelj Vedenskog, Danil Harms, koji je takođe uhapšen 1941. zbog navodne antisovjetske propagande, i umro godinu dana kasnije na odjeljenju psihijatrije pritvornog centra Krestij u Lenjingradu.

Radovi dvojice autora su prestali da se štampaju u to vrijeme i nisu bili dostupni za sovjetske čitaoce sve do 1980-ih godina i reformi koje je donio Mihail Gorbačov.

Bonus video: