Bjelorusija šalje u Siriju 200 vojnika koji će djelovati zajedno sa ruskim snagama

Autoritarni lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od uvođenja oštrih zapadnih sankcija Minsku sve više oslanja na političku i finansijsku podršku Kremlja, zalaže se za bliže odbrambene veze sa Rusijom. On je nedavno ponudio Rusiji da razmjesti nuklearno oružje u Bjelorusiji

2511 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bjelorusija planira da pošalje u Siriju do 200 vojnika koji će djelovati zajedno sa ruskim snagama u toj zemlji, navodi se u danas objavljenom dokumentu vlade Rusije.

U nacrtu sporazuma Rusije i njene saveznice Bjelorusije, koji je podržao ruski premijer Mihail Mišustin, navodi se da će bjeloruski vojnici raditi na pružanju "humanitarne pomoći" stanovništvu izvan zona borbenih dejstava.

Rusija izvodi vojne operacije u Siriji od 2015. godine, kada se udružila sa Iranom kako bi pomogla vladi sirijskog predsjednika Bašara Asada da povrati kontrolu nad većim dijelom zemlje, razorene građanskim ratom.

Planirano razmiještanje bjeloruskih vojnika u Siriji odražava sve tješnje odbrambene veze Minska i Moskve, dvije susjedne savezničke zemlje.

Rusija je posljednjih nedjelja premjestila vojnike iz Sibira i sa Dalekog istoka u Bjelorusiju zbog zajedničkih vojnih vježbi. To premiještanje vojnika povećalo je strahovanja Zapada i Kijeva od moguće ruske invazije na Ukrajinu, blizu čije granice je Moskva ranije razmjestila oko 100.000 vojnika.

Autoritarni lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se od uvođenja oštrih zapadnih sankcija Minsku sve više oslanja na političku i finansijsku podršku Kremlja, zalaže se za bliže odbrambene veze sa Rusijom. On je nedavno ponudio Rusiji da razmjesti nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Bonus video: