Stoltenberg: NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu

"Konačna odluka o tome nije donijeta, ali je u toku proces unutar NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu

16688 pregleda 11 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO razmatra dugoročniju vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, dok su tenzije i dalje visoke zbog jačanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

"Razmišljamo o dugoročnijim prilagođavanjima našeg stava, našeg prisustva u istočnom dijelu alijanse. Konačna odluka o tome nije donijeta, ali je u toku proces unutar NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Agencija Rojters prenosi da se očekuje da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o pojačanjima na svom narednom sastanku 16. i 17. februara.

Zapadne vlade su pozvale Moskvu da povuče trupe sa ukrajinskih granica, posebno ako Rusija želi da vidi manje raspoređivanja u istočnim državama saveznicama NATO-a.

"Ako Rusija zaista želi manje NATO-a blizu granica, dobijaju suprotno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom, misleći na odgovor NATO-a da rasporedi borbene trupe na svojoj istočnoj teritoriji nakon moskovske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine .

NATO trenutno ima trupe koje rotiraju u istočnoj Evropi i iz nje, takozvano trajno, ali ne i stalno prisustvo.

Od Baltika do Crnog mora, raspoređivanje trupa NATO-a namjerno je bilo lagano, kažu zvaničnici, kako bi pokušali da odvrate, ali ne i izazovu dalju rusku agresiju. Zapadni zvaničnici pominju Mađarsku i Slovačku kao potencijalne domaćine NATO trupa, iako odluke nisu donijete.

Pored američkih trupa koje su već u Poljskoj, oko 1.700 američkih pripadnika, uglavnom iz 82. vazdušno-desantne divizije, raspoređeno je ove sedmice iz Fort Braga, Sjeverna Karolina, u zemlju.

Bonus video: