Protest eko-aktivista u Berlinu, zalijepili se za saobraćajnicu

U blokadama učestvovalo 27 aktivista, od kojih se 11 zalijepilo za asfalt

8126 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedanaest klimatskih aktivista zalijepilo se za asfalt glavne saobraćajnice u Berlinu, pri čemu je došlo do gužve u saobraćaju.

Aktivisti organizacije Posljednja generacija protestovali su protiv bacanja hrane i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, prenosi Indeks. Prošle su nedjelje u nekoliko navrata blokirali puteve i auto-puteve u Berlinu, Hamburgu i Štutgartu, piše Rojters.

"Demonstranti su do 10 sati blokirali tri ulaza na auto-putu u Berlinu", rekla je danas portparolka policije. Dodala je da je u blokadama učestvovalo 27 aktivista, od kojih se 11 zalijepilo za asfalt.

"Vlada čini zločin protiv čovječanstva"

Prtparolka je kazala kako za sada ne može reći koliko je osoba privedeno od početka protesta. Prema informacijama s veb stranice organizacije, do petka je u pritvoru završilo 50 osoba.

"Njemačka s planom postizanja klimatske neutralnosti do 2045. krši svoju ustavnu obvezu zaštite naših života", navela je u saopštenju aktivistkinja Karla Hajnrihs.

"Do 2030. ćemo premašiti globalni porast temperature od 1.5 stepena. Vlada ne samo da krši međunarodno pravo nego čini zločin protiv čovječanstva koračajući prema svijetu koji će biti topliji za dva, tri ili četiri stepena i s milijardama koje umiru od gladi", dodala je.

Bonus video: