Borelj: Najopasniji period za evropsku sigurnost od kraja hladnog rata

"Niko ne gomila 140.000 teško naoružanih vojnika na granici neke zemlje, a da to nije velika prijetnja"

3947 pregleda 5 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Reuters
Žozep Borelj, Foto: Reuters

Evropa prolazi kroz "najopasniji period" za svoju sigurnost od kraja hladnog rata, iako je "diplomatsko rješenje" sa Rusijom još moguće, rekao je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žosep Borelj u Vašingtonu, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje o američkom upozorenju na neposrednu rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je da "dijeli snažnu zabrinutost" u vezi sa tom prijetnjom.

"Mislim da živimo u najopasnijem periodu za evropsku sigurnost od kraja Drugog svjetskog rata. Niko ne gomila 140.000 teško naoružanih vojnika na granici neke zemlje, a da to nije velika prijetnja", ocijenio je Borelj, dodajući da je broj ruskih vojnika na ukrajinskoj granici veći od 110.000, koliko su ovih dana navodili američki činovnici.

"Sto četrdeset hiljada vojnika nisu na granici kako bi pili čaj", istakao je Borelj.

Američki državni sekretar Entoni Blinken koji je bio uz njega, odbacio je tvrdnje da Vašington svojim upozorenjima "širi paniku".

"To nije širenje panike, to su jednostavno činjenice", rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije.

Amerikanci i Evropljani optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da pripremi eventualni napad na Ukrajinu i prijete oštrim ekonomskim sankcijama ako to učini.

"Ne mislimo da je Putin donio odluku, ali je osigurao sredstva ako to odluči da učini, kako bi mogao brzo da djeluje protiv Ukrajine na način koji će imati strašne posljedice za Ukrajinu, za Rusiju i za sve nas", rekao je američki državni sekretar.

Dvojica čelnika su, ipak, napomenula da je diplomatija još na djelu.

"Mislimo da je diplomatsko rješenje ove krize još moguće", zaključio je Borelj. "Nadamo se najboljem, a pripremamo se za najgore".

Bonus video: