Istorijski most u Roterdamu star 114 godina će biti razmontiran zbog jahte Džefa Bezosa

Most, koji lokalno stanovništvo naziva „De Hef“, s donje strane je visok 39,9 metara, zbog čega će Bezosovu superjahtu vrijednu 500 miliona dolara i visoku 39,6 metara biti teško izvesti iz brodogradilišta

7407 pregleda 0 komentar(a)
"De Hef" most u Roterdamu, Foto: REUTERS
"De Hef" most u Roterdamu, Foto: REUTERS

Na Fejsbuku je kreiran događaj prikladnog naziva "Gađanje superjahte Džefa Bezosa jajima", za koji se dosad prijavilo gotovo 3.000 lokalnih stanovnika, a još 10.000 ih je napisalo da je zainteresovano za učestvovanje.

Prošle nedjelje je objavljeno da će se istorijski, 114 godina star most u Roterdamu morati da bude razmontiran kako bi brodogradilište mogla da napusti nova luksuzna jahta američkog milijardera Džefa Bezosa, koja je u njemu izgrađena.

Jahtu dugu 127 metara gradi holandska kompanija Oceanco, a kada bude tokom godine bude završena, plovilo s tri jarbola postaće najviša jedrilica na svijetu, piše Independent.

Most, koji lokalno stanovništvo naziva „De Hef“, s donje strane je visok 39,9 metara, zbog čega će Bezosovu superjahtu vrijednu 500 miliona dolara i visoku 39,6 metara biti teško izvesti iz brodogradilišta, prenosi N1.

Realizuju li se planovi o razmontiranju mosta, stanovnici Roterdama obećali su da će izaći na ulice i pokazati šta o takvoj odluci misle.

U opisu događaja na Fejsbuku pod nazivom "Gađanje superjahte Džefa Bezosa jajima", stanovnici se pozivaju da se na mjestu porinuća pojave s pokvarenim jajima ili, ako su vegani, s trulim paradajzima i da iz sve snage gađaju superjahtu dok bude prolazila ispod De Hefa.

Organizatori su u opisu budućeg događaja napisali: "Roterdam su izgradili stanovnici Roterdama iz ruševina. Ne rastavljamo istorijski most samo zbog falusnog simbola jednoga megalomanskog milijardera. Ne bez borbe!"

Čelični most ima dugu ustoriju, a danas je i nacionalni spomenik. Prethodno je prošao kroz veliku obnovu zbog čega je bio izvan pogona od 2014. do 2017, kada su gradski oci rekli da ga više neće rastavljati.

U međuvremnu bi se to moglo dogoditi još jednom, a ostvari li se plan, Bezos ili Oceano trebalo bi da snose sve troškove.

Rukovodilac projekta lokalne uprave Roterdama Marsel Valravens rekao je da ne bi bilo praktično dovršiti izgradnju jahte negdje drugo.

Prije nego što se donese konačna odluka o rastavljanju mosta, holandski zvaničnici uzeće u obzir niz činilaca, uključujući i uticaj koji bi takva operacija mogla da ima na životnu sredinu i lokalnu privredu, piše CNN.

Bonus video: