Kancelaru Šolcu i njegovoj vladi pada popularnost

Samo 30 posto ispitanih reklo je kako je zadovoljno radom koalicione vlade koju čine Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP)

2181 pregleda 4 komentar(a)
Olaf Šolc, Foto: Reuters
Olaf Šolc, Foto: Reuters

Većina Njemaca nezadovoljna je radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja čiji rezultati su objavljeni u utorak, prenosi Hina.

Samo 30 posto ispitanih reklo je kako je zadovoljno radom koalicione vlade koju čine Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Njih 64 posto je manje zadovoljno ili je u potpunosti nezadovoljno, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja koje je za medijsku kuću RTL sproveo institut Forsa.

U direktnom sučeljavanju političkih stranaka demokršćanska Unija CDU/CSU, sa 27 posto, sada vodi ispred SPD-a, kojeg bi biralo 22 posto birača. Na parlamentarnim izborima krajem septembra prošle godine SPD je osvojio 25,7 a Unija 24,1 posto glasova.

Stranku Zeleni bi biralo 16, Alternativu za Njemačku (AfD) 10, liberale FDP-a devet, a stranku Ljevica šest posto birača.

Radom vlade na čelu sa kancelarom Olafom Šolcom (SPD), koja je dužnost preuzela početkom decembra, zadovoljniji su birači SPD-a (74 posto) i stranke Zeleni (76 posto). Istovremeno je samo 31 posto birača FDP-a zadovoljno dosadašnjim radom vlade.

Među glavnim razlozima nezadovoljstva izdvaja se neodređen odnos prema krizi u Ukrajini, uz rastuću zabrinutost oko toga da je Rusija spremna na invaziju na tu zemlju. Berlin je osudio planove takve vrste, ali na udaru je kritika, jer je odbio da pošalje u Ukrajinu značajniju vojnu pomoć.

U ispitivanju je 23 posto ispitanih reklo da je zadovoljno vladinim odgovorom na krizu, dok je 67 posto nezadovoljno sa njim. Birači SPD-a blagom većinom od 52 posto podržavaju vladinu politiku prema Ukrajini, dok 46 posto ispitanih kaže da nije zadovoljno sa njom.

Prema drugom ispitivanju javnog mnijenja nedjeljnika Špigel i popularnost kancelara Šolca pala je u posljednja dva mjeseca. Samo 22 posto ispitanih smatra da novi socijaldemokratski kancelar dobro obavlja svoj posao.

Prilikom preuzimanja dužnosti početkom decembra 49 posto ispitanih bilo je uvjereno da će Šolc dobro obavljati svoju kancelarsku dužnost.

Bonus video: