Češka u martu ukida većinu sanitarnih mjera, ostaju praktično samo zaštitne maske

"Od 1. marta tih mjera će biti jako malo. Ukidamo od sjutra obavezu da je za ulazak u restorane, hotele, na manifestacije ili za korišćenje nekih usluga neophodna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19", rekao je premijer Petr Fijala i dodao da se kao odgovorna vlada moraju biti spremni i za gore varijante"

1966 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Češka vlada odlučila je danas da počne energičnije da ukida sanitarne mjere uvedene u borbi protiv pandemije kovida-19 tako da u martu praktično ostane samo obaveza da se nose zaštitne maske u javnom prevozu i unutrašnjim prostorijama, saopštio je poslije sjednice vlade premijer Petr Fijala.

"Od 1. marta tih mjera će biti jako malo, praktično samo nošenje zaštitne maske. Ukidamo od sjutra obavezu da je za ulazak u restorane, hotele, na manifestacije ili za korišćenje nekih usluga neophodna potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu-19", kazao je premijer Fijala.

Češki ministar zdravlja Vlastimil Valek izjavio je da vjeruje da će tokom marta moći da budu ukinute gotovo sve mjere i tada će vlada moći da ukine i stanje opasnosti od pandemije.

"Svi vjerujemo da je ovaj talas za nama. Ja se oprezno pridružujem vjeri ministra zdravlja da je sve već za nama, ali kao odgovorna vlada moramo da se ponašamo tako da budemo spremni i za gore varijante", kazao je Fijala.

Vlada će okončati obavezno testiranje u preduzećima od 19. februara i od tada će povećavati i broj učesnika na raznim manifestacijama, konkretno od 19. februara na 5.000 popunjenih sjedišta za publiku a na druge manifestacije do 500 učesnika, javlja češki javni TV servis ČT.

"Biće ih pet puta više u odnosu na današnje stanje", kazao je ministar Valek.

Pandemija u kojoj u Češkoj od početka godine preovlađuje mutacija omikron postepeno jenjava i u utorak je zabilježeno 37.627 novozraženih, što je međutim za 20.000 manje nego prije nedjelju dana.

Bez obzira na rekorde u dnevnim priraštajima ovaj talas češki zdravstveni sistem gotovo da nije ni osjetio i u bolnicama je trenutno višestruko manje pacijenata nego tokom prethodnih talasa, u utorak 3.553 kovid-19 hospitalizovana pacijenta od toga na intenzivnoj njezi ili respiratorima svega 334 pacijenta sa teškim simptomima.

U utorak je preminuo 21 čovjek zaražen virusom korona, a od početka pandemije 37.612.

Bonus video: