Švedska proglašava kraj pandemije

Nekoliko evropskih država juče je najavilo popuštanje kovid mjera, a pojedine očekuju i potpuno ukidanje ograničenja do kraja mjeseca

10464 pregleda 5 komentar(a)
Šveđani slave ukidanje kovid ograničenja, Foto: Rojters
Šveđani slave ukidanje kovid ograničenja, Foto: Rojters

Švedska je juče ukinula skoro sva pandemijska ograničenja, kojih je u toj zemlji ionako bilo malo, i uglavnom obustavila testiranje na kovid-19 uprkos tome što je pritisak na zdravstveni sistem i dalje visok a pojedini naučnici mole za još strpljenja u borbi protiv bolesti.

Švedska vlada, koja tokom pandemije nije pribjegavala zaključavanju opredijelivši se za dobrovoljni pristup, najavila je prošle nedjelje da će ukinuta sve preostala ograničenja - praktično proglašavajući kraj pandemije - dok su vakcine i blaži omikron soj smanjili broj teških i smrtnih slučajeva.

"Koliko poznajemo pandemiju, ne bih rekla da je završena", kazala je ministarka zdravlja Lena Halengren. "Međutim, kraj je u smislu ograničenja i brzih promjena", kazala je ona dodajući da kovid u toj zemlji više neće biti smatran opasnošću za društvo.

Od juče, kafići i restorani u toj zemlji će ponovo raditi poslije 11 sati uveče, bez ograničavanja broja gostiju. Ukinuta su i ograničenja za okupljanja u zatvorenom, kao i upotreba vakcinskih propusnica.

Od danas restorani i kafići u Švedskoj rade bez ograničenja
Od danas restorani i kafići u Švedskoj rade bez ograničenjafoto: REUTERS

Švedske bolnice su međutim i dalje na udaru sa oko 2 200 oboljelih od kovida kojima je potrebna bolnička njega, što je otprilike isto kao i tokom trećeg talasa u proljeće 2021. Pošto je besplatno testiranje smanjeno ranije ovog mjeseca i praktično obustavljeno od juče, niko ne zna precizne cifre.

"Treba da budemo strpljiviji, da sačekamo najmanje još par nedjelja. Dovoljno smo bogati da nastavimo sa testiranjem" kazao je za Rojters Fredrik Elg, profesor virologije sa Umea univerziteta i jedan od najvećih kritičara švedske politike nezaključavanja. "Ova bolest je i dalje veliko opterećenje za društvo", kazao je on.

Švedska zdravstvena agencija saopštila je ove nedjelje da testiranje velikih razmjera nije isplativo ako se uzmu u obzir koristi. Švedska je trošila oko 500 miliona švedskih kruna (55 miliona dolara) nedjeljno na testiranje tokom prvih pet nedjelja ove godine i oko 24 milijarde kruna od početka pandemije.

U srijedu, Švedska je registrovala 114 smrtnih slučajeva od kovida. U toj zemlji je ukupno preminulo 16.182 zaraženih kovidom. Broj mrtvih po glavi stanovnika u Švedskoj je mnogo veći nego u susjednim nordijskim zemljama, ali niži nego u većini evropskih država.

Češki premijer Petr Fiala juče je takođe najavio popuštanje mjera i kazao da očekuje da bi od marta sva ograničenja mogla biti ukinuta. Od danas, češka vlada će sprovoditi prethodno najavljene planove kako bi nevakcinisane osobe mogle da posjećuju restorane i druge objekte. Fiala je kazao da će vlada postepeno popuštati mjere u zavisnosti od razvoja pandemije i u konsultaciji sa zdravstvenim ekspertima, ali da vjeruje da je najgore prošlo.

Ministarstvo zdravlja je u utorak prijavilo preko 37.000 novih slučajeva, za 20 000 manje od rekordne brojke prije nedjelju dana.

Oko 63,5 odsto odraslih Čeha je vakcinisano, od čega je njih 36 procenata primilo i treću dozu.

Optimizam povodom razvoja pandemije dijeli i susjedna Poljska, čiji je ministar zdravlja juče kazao da je pandemija dostigla "početak kraja" i otvorio mogućnost ukidanja ograničenja krajem marta.

Britanski premijer Boris Džonson je kazao da krajem ovog mjeseca namjerava da ukine zakonsku obavezu samoizolacije za osobe pozitivne na kovid-19. On je rekao da želi da nastavi sa planom koji podrazumijeva život sa kovidom kako bi Engleska postala prva velika ekonomija koja je zakonsku obavezu samoizolacije zamijenila preporukama.

Krenuo francuski "konvoj slobode"

Demonstranti u takozvanom "konvoju slobode" krenuli su juče sa juga Francuske i planiraju da se zaustave u Parizu i Briselu zahtijevajući ukidanje kovid ograničenja, inspirisani protestima koji danima parališu kanadski granični prelaz i prijestonicu.

Francuski 'konvoj slobode' krenuo je juče iz Nice za Pariz i Brisel
Francuski "konvoj slobode" krenuo je juče iz Nice za Pariz i Briselfoto: REUTERS

Oko 200 demonstranata okupilo se na jednom parkingu u Nici, a mnogi od njih su nosili kanadske zastave u znak podrške kamiondžijama u Kanadi.

Demonstranti u Nici su kazali da planiraju prvo da krenu u Pariz, a zatim u Brisel kako bi, između ostalog, zahtijevali ukidanje propisa kojim se nevakcinisanim osobama zabranjuje pristup javnim objektima.

Konvoj se sastoji od automobila, nekoliko kamp prikolica i jednog teškog teretnog vozila. "Umorni smo od svega. Želimo da da idemo gdje nam je volja a da nam ne traže vakcinske propusnice", kazao je Nikola Bura, nezavisni kamiondžija.

Bonus video: