Turska prijeti da će blokirati Dojče vele, Glas Amerike i Euronjuz

Zakon koji tako nešto omogućava u Turskoj je stupio na snagu 2019. Prema tom zakonu, svi mediji moraju da zatraže licencu od turskog Savjeta za radio i televiziju, ako se obraćaju tamošnjoj publici. Ako dobiju licencu, ona traje deset godina

1816 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turski Savjet za radio i televiziju traži da tri međunarodne medijske kuće - Dojče vele, Glas Amerike i Euronjuz podnesu zahtjev za dozvolu za emitovanje, ili im, u protivnom, prijeti mogućnost blokade sadržaja.

Vijest je stigla preko Tvitera. Član turskog Savjeta za radio i televziju (RTÜK) Onur Konuralp napisao je da je taj Savjet dao rok od 72 sata Dojče veleu, Glasu Amerike i Euronjuzu da zatraže licencu za emitovanje, ili prijeti blokada, prenosi Dojče vele.

Konuralpa je inače u RTÜK imenovala opoziciona stranka CHP.

Tu informaciju njemačkoj agenciji DPA potvrdio i potpredsjednik RTÜK Ibrahim Uslu. On upozorava da Dojče vele mora odmah da zatraži licencu za sadržaje koje objavljuje na internet-stranici DW, a u suprotnom će ona biti blokirana za korisnike u Turskoj, što se odnosi i na druga dva međunarodna medija.

Zvaničnu odluku RTÜK će objaviti za najviše desetak dana na svojoj internet-stranci.

Iz Odjeljenja DW za odnose sa javnošću kažu da nisu dobili nikakav zvaničan zahtjev. "Iz medija smo saznali za moguću odluku RTÜK koja bi imala posljedica i po DW. Tek kada dobijemo zvanično saopštenje moći ćemo da procijenimo i odlučimo šta su naši sljedeći koraci", naveli su u DW.

Za Ilhana Tašcija, novinara i takođe člana RTÜK, ovo je još jedan korak kojim Turska zatvara usta kritičkim medijima.

"Ovom odlukom su prvi put, pored regionalnih kanala, na meti kontrolora medija i međunarodni mediji", rekao je i dodao da je za njega ta odluka u svakom slučaju veoma značajna, jer je to jasan napad na slobodu medija.

I autor poruke na Tviteru Onur Konuralp smatra da je to očigledan dokaz želje da Erdoganova stranka AKP vrši nadzor na apsolutno svim medijima koji se obraćaju turskoj javnosti, kako nacionalnim, tako i međunarodnim.

Zakon koji tako nešto omogućava u Turskoj je stupio na snagu 2019. Prema tom zakonu, svi mediji moraju da zatraže licencu od turskog Savjeta za radio i televiziju, ako se obraćaju tamošnjoj publici. U tom slučaju, oni moraju da imaju i svoje predstavništvo u Turskoj, a ako dobiju licencu, ona traje deset godina.

Turska je posljednjih godina pooštrila kontrolu medija preko RTUK koju kontroliše vladajuća AKP. Oko 95 odsto mejnstrim medija u Turskoj već godinama je u rukama kompanija bliskih Erdoganovoj vladi. Turska vladajuća stranka takođe dominira i u odboru RTÜK.

Bonus video: