Preminuo bivši slovački ministar spoljnih poslova Eduard Kukan

Kukan je bio jedan od utemeljivača mlade slovačke diplomatije poslije raspada Čehoslovačke

1074 pregleda 0 komentar(a)
Kukan, Foto: Screenshot/Youtube
Kukan, Foto: Screenshot/Youtube

Od posljedica infarkta u Bratislavi je preminuo 82-godišnji doajen slovačke diplomatije, bivši ministar spoljnih poslova, a takođe i veliki poznavalac Balkana i izaslanik generalnog sekretara OUN za Balkan krajem devedesetih Eduard Kukan.

Eduard Kukan je bio jedan od utemeljivača mlade slovačke diplomatije poslije raspada Čehoslovačke, šef diplomatije od 1994. i kasnije od 1998. do 2006. godine a od 2009. do 2019. godine Slovaci su ga redovno birali za poslanika Evropskog parlamenta.

U EP Kukan se angažovao kao šef Delegacije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Odboru za spoljnu politiku i podržavao je evropski put ne samo Srbije već i cijelog Zapadnog Balkana.

Upozoravao je dobronamjerno srpske partnere na potrebu da se sa više političke volje rješavaju ključna poglavlja za napredak kao što su slobode medija, uslovi za jako građansko društvo, pravosuđe i poštovanje građanskih sloboda.

"Srbija bi u ključnim oblastima kao što je pravna država, nezavisnost pravosuđa ili borba protiv korupcije trebalo da pokaže više političke volje da nastavi sa reformama. Problemi su i dalje u oblasti slobode medija, napada na novinare i poštovanja građanskih sloboda pri čemu se smanjuje prostor za građansko društvo", kazao je o Srbiji Kukan.

Kao evroposlanik Kukan je povodom sporova Beograda i Prištine upozoravao zvaničnu Prištinu da ne može da postavlja utlimatume da Kosovu bude priznata nezavisnost.

"Postavljati ultimatume da dobiješ nešto što hoćeš je pogrešno", upozorio je svojevremeno povodom spora Prištine i Beograda oko carina Eduard Kukan.

"Zahvaljujući odlučnosti Eduarda Kukana uspjeli smo da usidrimo Slovačku u Evropsku uniju i NATO, ali i u druge međunarodne strukture koje su važne za naš napredak i prosperitet. Uvijek je postupao trezveno, mirno i sa sebi svojstvenim dostojanstvom", poručila je danas u saučešću porodici predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Prema riječima sadašnjeg šefa slovačke diplomatije Ivana Korčoka Kukan je bio inspiracija za čitave generacije slovačkih diplomata.

Bonus video: