Šefica "Grinpisa" vodi njemačku klimatsku politiku

Spektakularna kadrovska odluka njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok: Dženifer Morgan, izvršna direktorka "Grinpisa", postaće nova glavna njemačka pregovaračica o klimi. Tim potezom nisu baš svi oduševljeni

1265 pregleda 0 komentar(a)
Dženifer Morgan i Analena Berbok, Foto: REUTERS
Dženifer Morgan i Analena Berbok, Foto: REUTERS

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Zeleni) djelovala je kao da je sasvim svjesna spektakularnosti svoje odluke - u srijedu ona se pred novinarima pojavila sva ozarena i veoma zadovoljna.

Savezna vlada prethodno je odobrila imenovanje Dženifer Morgan za novu vladinu povjerenicu za klimu. Radi se o uredu koji nikada do sada nije postojao u Njemačkoj, za razliku od recimo SAD, gdje takvu dužnost obavlja bivši državni tajnik Džon Keri.

"Za mene je ovo rješenje iz snova i važan signal za međunarodnu zaštitu klime", ponosno je izjavila Berbok.

A Dženifer Morgan je rekla da prihvata taj važan zadatak s radošću i odlučnošću.

"Nemamo mnogo vremena, potrebna nam je međunarodna saradnja bez presedana."

Odlično povezana i umrežena

Teško da iko poznaje toliko posmatrača, klimatskih aktivista i pregovarača na međunarodnim klimatskim konferencijama kao Dženifer Morgan. Već decenijama, od početka održavanja klimatskih konferencija sredinom 1990-ih, ta Amerikanka sastavni je dio tih susreta u okviru Ujedinjenih nacija.

Ta 55-godišnja politikološkinja i germanistkinja najprije je bila aktivna u okviru ekološke grupe "Climate Action News", a zatim i za WWF. Od 2016. jedna je od dvije izvršne direktorke "Greenpeace International".

Na klimatskim konferencijama ne samo novinari, već i mnoga državna izaslanstva traže njen savet i ocjenu. Teško da je iko tako upoznat sa džunglom komplikovanih klimatskih odredbi, sporazuma i zakona kao ta Amerikanka iz Nju Džersija.

Potrebno joj je njemačko državljanstvo

Do sada je Morgan, koja već dugo živi u Berlinu, bila klimatska aktivistkinja - a sada mijenja stranu i postaje glavna savjetnica za klimu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova. Kada dobije njemačko državljanstvo, što se uskoro očekuje, i zvanično će postati državna sekretarka. A onda će na klimatskim konferencijama zastupati Njemačku i biti u stanju da oblikuje klimatsku politiku industrijski najjače evropske zemlje.

Analena Berbok je još u predizbornoj kampanji najavljivala da će zaštita klime biti jedan od važnih aspekata buduće njemačke spoljne politike. Vrlo brzo nakon imenovanja za ministarku spoljnih poslova, ona je u svoje ministarstvo dovela neke ključne ljude iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Dženifer Morgan sada mora brzo da se prilagodi novoj ulozi: Ubuduće će ona između ostalog morati da brani njemačku klimatsku politiku na međunarodnim sastancima.

Nedavno je ministar za privredu i zaštitu klime, vicekancelar Robert Habek, takođe iz stranke Zelenih, priznao da Njemačka neće moći da ispuni svoje klimatske ciljeve u sljedeće dvije godine. Ogromna ekspanzija obnovljivih izvora energije i planirano ranije postupno zatvaranje elektrana na ugalj do 2030. umjesto do 2038, herkulovski su zadaci za vladajuću koaliciju. Morgan će od sada morati i to sve da zastupa i brani.

Kritika opozicije

Demohrišćanska opozicija (CDU/CSU) nije baš oduševljena imenovanjem dojučerašnje lobistkinje za zaštitu životne sredine na mjesto novog njemačkog glavnog pregovarača na međunarodnoj sceni.

Osvrćući se na neke akcije "Grinpisa" u nedavnoj prošlosti, zamjenik poslaničke grupe Demohrišćana u Bundestagu Štefen Bilger na Tviteru je napisao.

"Ugrožavanje vazdušnog prostora Evropskog fudbalskog prvenstva, polivanje bojom velike zvijezde, krađa ključeva automobila i zloupotreba Rajhstaga za plakatne kampanje. A kao nagradu za sve to, Zeleni joj dodjeljuju mjesto državne sekretarke."

Kontrola lobija: „Takva promena mora biti moguća“

Dženifer Morgan će na takve kritike morati da se navikne, mada ona nije prva osoba koja je iz ekoloških udruženja prešla u politiku. Dugogodišnji državni sekretar u Saveznom ministarstvu životne sredine Johen Flasbart bio je ranije predsjednik njemačke ekološke grupe "NABU", a danas je državni sekretar u Ministarstvu razvoja.

On za Morgan ima samo riječi hvale i u intervjuu za DW kaže.

"Činjenica da je Berbok uspjela da pridobije Dženifer Morgan da bude državna sekretarka za klimu veliki je uspjeh za njemačku diplomatiju u vezi sa pitanjima zaštite klime. Ona poznaje međunarodnu klimatsku agendu, dobro je umrežena i poznaje pregovaračke procese."

Organizacija "LobbyControl" takođe nema većih problema s tim imenovanjem. Njihov stručnjak Timo Lange kaže da "mora biti moguće u neko ministarstvo dovesti stručnjake spolja".

Ipak, Lange naglašava.

"Jasno je da će Morgan u budućnosti morati da zastupa stavove savezne vlade, a ne stavove ’Grinpisa’."

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok očigledno računa na odličnu umreženost Dženifer Morgan, koja osim toga dobro poznaje i njemačku klimatsku politiku. Ona je već 2007. bila spoljna savjetnica njemačke vlade za klimatska pitanja, u vrijeme kada je Njemačka predsjedavala Savjetu EU, a zaštita klime bila centralna tema na samitu G7 u Hajligendamu. Osim toga, Morgan je kao autorka učestvovala i u izradi redovnih izvještaja Savjeta UN za klimu.

Bonus video: