Pentagon: Američki i bjeloruski general razgovarali da bi se spriječili mogući "nesrećni incidenti"

Ruska i bjeloruska vojska su počele velike manevre u Bjelorusiji na vratima Ukrajine koja je u središtvu napetosti između Rusije i Zapada i u vrijeme kada se vode intenzivni diplomatski napori da se smiri kriza

7994 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube
Ilustracija, Foto: Screenshot/Youtube

Komandant američkih združenih snaga general Mark Mili razgovarao je danas telefonom sa bjeloruskim kolegom generalom Viktorom Gulevičem da bi spriječio moguće "nesrećne incidente" u trenutku kada u Bjelorusiji počinju velike vojne vježbe sa Rusijom, saopštio je danas Pentagon.

Ovaj telefonski razgovor, prvi dvojice vojnih zvaničnika, održan je prije svega da bi se smanjili rizici incidenta i razmijenila mišljenja o aktuelnoj evropskoj bezbjednosti, rekao je portparol američkog generalštaba Dejv Batler u kratkom saopštenju.

On je rekao da su se dva generala složila da se ne objavljuje sadržaj razgovora.

Ruska i bjeloruska vojska danas su počele velike manevre u Bjelorusiji na vratima Ukrajine koja je u središtvu napetosti između Rusije i Zapada i u vrijeme kada se vode intenzivni diplomatski napori da se smiri kriza.

Uoči vojne vježbe ruska vojska je objavila video na kome se vidi kako je protivvazdužni sistem S-400 okrenuo svoje rakete u nebo sa sniježnog terena u bjeloruskoj oblasti Brest, na granici sa Ukrajinom.

Ruska i bjeloruska vojska nisu precizirale koliko vojnika i opreme učestvuje u toj vojnoj vježbi ali Zapad tvrdi da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Bjelorusiji u tom cilju.

Ukrajinsko predsjedništvo je odmah osudilo to raspoređivanje vojnika kao sredstvo "psihološkog pritiska" Moskve.

Moskva je pored toga od novembra koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Bonus video: