Makrona zapanjila Putinova opsjednutost istorijom

„Iz više od pet sati razgovora, shvatili smo koliko je Putin danas drugačiji u odnosu na prije tri godine”, rekli su agenciji Rojters izvori iz okruženja francuskog predsjednika

35415 pregleda 107 reakcija 70 komentar(a)
Makron i Putin u ponedjeljak u Moskvi, Foto: Reuters
Makron i Putin u ponedjeljak u Moskvi, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom većeg dijela maratonskih razgovora sa Emanuelom Makronom ove nedjelje iznosio pritužbe koje datiraju od kraja Hladnog rata, kazala su dva izvora iz okruženja francuskog predsjednika.

U prvom detaljnom izvještaju francuske delegacije o sastanku u ponedjeljak u Moskvi, izvori su kazali da je Makrona zapanjilo to koliko je Putin drugačiji u odnosu na čovjeka sa kojim se sastao u svojoj ljetnjoj rezidenciji na francuskoj rivijeri prije tri godine, piše Rojters.

„Putin mu je dao pet sati istorijskog revizionizma,” rekao je jedan od dva izvora, opisujući kako je lider Kremlja izložio svoje vjerovanje da Zapad od 1997. krši obećanja data Rusiji, širenjem NATO i prijemom bivših država sovjetskog bloka.

„I tako je satima revidirao istoriju od 1997. naovamo. On vas zarobi tim dugačkim monolozima. A predsjednik (Makron) se stalno vraćao na aktuelna pitanja,” rekao je taj izvor.

Rusija je nagomilala više od sto hiljada vojnika blizu granica sa Ukrajinom, održava vojne vježbe u susjednoj Bjelorusiji i Crnom moru, a zapadni lideri su juče ponovili upozorenja na mogućnost velikog sukoba.

„Iz tih više od pet sati razgovora, shvatili smo koliko je Putin danas drugačiji u odnosu na prije tri godine”, rekao je izvor koji je upoznat sa sadržajem razgovora Makron-Putin. On je otkrio detalje pod uslovom da ostane anoniman.

Totalno ignorisanje

Putin je govorio o rastućoj frustraciji zbog neobaziranja Zapada na bezbjednosne brige Moskve.

„Trideset godina pokušavamo da pričamo sa njima o izbjegavanju određenih akcija. Kao odgovor dobijemo totalno ignorisanje naših zabrinutosti,” rekao je ruski lider na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u ponedjeljak.

Rojters navodi da se iz Putinovih akcija vidi da je postao agresivniji, uključujući obračun s oponentima kod kuće, pritisak na nezavisne novinare i sada ogromno vojno nagomilavanje blizu Ukrajine.

Sastanak sa Makronom je, međutim, bila rijetka prilika za jednog zapadnog lidera da provede duži vremenski period u Putinovom društvu i procijeni, oči u oči, stanje njegovog uma, dodaje Rojters.

Makron je pošao u Rusiju da pokuša da smiri tenzije između Rusije i zapadnih država oko Ukrajine.

Prvi francuski izvor je rekao da se Putin tokom razgovora stalno vraćao na pitanje NATO sporazuma iz 1997. kojim je utrt put za prijem Poljske, Mađarske i Češke Republike u Alijansu.

Prema izvorima, Putin je taj sporazum opisao kao izdaju ranijih obećanja Alijanse da se neće širiti. Članice NATO demantuju da su takva obećanja ikad data.

Putin se osvrnuo i na Majdan revoluciju 2014. u kojoj je proruski lider zbačen usred masovnih uličnih protesta, i na izbor Volodimira Zelenskog 2019. za predsjednika Ukrajine.

„On kaže da je to bio puč i da Zelenskog kontrolišu SAD,” rekao je prvi izvor.

Nakon razgovora u ponedjeljak, Makron je svom timu rekao da je Putin, kada ga je ugostio u Francuskoj 2019, djelovao „manje grubo i manje usredsređeno na istoriju” nego ovoga puta, prema riječima drugog izvora.

Rojters piše da se ne zna šta bi ova promjena stanja Putinovog uma mogla značiti za Ukrajinu.

Makron je novinarima na odlasku iz Moskve rekao da vjeruje da postoji realan izgled za zaustavljanje eskalacije, mada je naglasio da i dalje postoji realan rizik od izbijanja vojnog sukoba.

Distanca od četiri metra jer je Makron odbio ruski PCR test

Makron je po dolasku u Moskvu odbio zahtjev Kremlja da se podvrgne testiranju na kovid-19 i zato je držan na distanci od Putina, kazali su francuski izvori.

Fotografije na kojima dvojica lidera sjede na suprotnim stranama stola dugačkog četiri metra začudila je mnoge, a neke diplomate i komentatori su kazali da Putin možda želi da pošalje diplomatsku poruku.

Macron
foto: Reuters

Međutim, dva izvora upoznata sa zdravstvenim protokolom francuskog predsjednika, rekla su Rojtersu da je Makron imao izbor ili da prihvati PCR test koji rade ruske vlasti i da mu se omogući da se približi Putinu, ili da odbije i da se pridržava strože fizičke distance.

„Vrlo dobro smo znali da to znači da nema rukovanja i da će sto biti dugačak. Ali nismo mogli prihvatiti da se dokopaju predsjednikove DNK,” rekao je Rojtersu jedan od izvora, misleći na bezbjedosnu zabrinutost u slučaju da francuskog lidera testiraju ruski ljekari.

Drugi izvor iz Makronovog okruženja je potvrdio da je Makron odbio da se podvrgne ruskom PCR testu. Dodao je da je se u Francuskoj prije odlaska podvrgao PCR testu te da mu je njegov ljekar uradio antigenski test po dolasku u Rusiju.

Nismo mogli prihvatiti da se dokopaju predsjednikove DNK, rekao je Rojtersu jedan od izvora, misleći na bezbjedosnu zabrinutost u slučaju da francuskog lidera testiraju ruski ljekari

„Rusi su nam rekli da Putin mora da bude u strogom zdravstvenom mjehuru,” rekao je drugi izvor.

Putin je juče primio predsjednika Kazahstana Kasima Džomarta Tokajeva, sa kojim se rukovao, a sjedjeli su tako da ih je dijelio samo mali sto.

Bonus video: