Njemačka u nedjelju bira predsjednika

Štajnmajer je već obezbijedio široku podršku. Pored toga što ima podršku tri partije koje čine vladajuću koaliciju, socijaldemokrata (SPD), liberala (FDP) i Zelenih, Štajnmajera podržavaju i opozicioni demohrišćani (CDU/CSU)

2862 pregleda 0 komentar(a)
Štajnmajer, Foto: Shutterstock
Štajnmajer, Foto: Shutterstock

U Njemačkoj se u nedjelju, 13. februara bira predsjednik, a gotovo je sigurno da će na tom mjestu i narednih pet godina ostati sadašnji šef države Frank-Valter Štajnmajer, koji ima podršku vladajuće koalicije i vodećih stranaka opozicije.

Predsjednik u Njemačkoj ima mala politička ovlašćenja, ali je institucija koja uživa veliki ugled u javnosti.

Bivši ministar spoljnih poslova, socijaldemokrata Štajnmajer (66), na čelu države je od 2017. godine. U Njemačkoj predsjednik može da bude biran samo na dva mandata, piše njemačka agencija dpa.

Bira ga Savezna skupština, koja se saziva svakih pet godina i koju čine 736 poslanika Bundestaga i predstavnici 16 saveznih pokrajina, među kojima nijesu samo političari, nego i javne ličnosti iz kulture ili sporta.

Među delegatima pokrajina biće i bivša kancelarka Angela Merkel, koja je od odlaska sa funkcije rijetko viđana u javnosti.

Štajnmajer je već obezbijedio široku podršku. Pored toga što ima podršku tri partije koje čine vladajuću koaliciju, socijaldemokrata (SPD), liberala (FDP) i Zelenih, Štajnmajera podržavaju i opozicioni demohrišćani (CDU/CSU).

Tri manje parlamentarne stranke predložile su svoje kandidate, ali oni nemaju nikakve šanse.

Partija Ljevica kandidovala je ljekara i naučnog radnika Gerharda Traberta, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) ekonomistu Maksa Otea koji je, što je posebna zanimljivost, član Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Slobodni birači nominovali su lokalnu političarku iz Brandenburga Štefani Gebauer.

Političke nadležnosti predsjednika Njemačke su male. Kao šef države on je predstavlja u inostranstvu i u vrijeme političkih podjela može da djeluje kao integrativni faktor i orijentir.

Upravo Štajnmajerovom zaslugom se smatra to što je njegova SPD, poslije izbora 2017. godine, ponovo ušla u vladajuću koaliciju sa demohrišćanima tadašnje kancelarke Angele Merkel.

On je u februaru 2017. godine izabran za predsjednika kao zajednički kandidat tadašnje crno-crvene koalicije.

Ono što je za Njemačku neobično, Štajnmajer se samog sebe predložio za drugi mandate i to još u maju 2021, prije saveznih izbora, kada se nije znao budući odnos snaga u parlamentu ni njegovi izgledi da bude izabran.

Štajnmajer je u narodu popularan, ali je trpio kritike da je na funkciji bio "bezbojan", da je davao premalo inicijativa i da se nije imao nadahnute državničke govore.

On je četvrti socijaldemokratski predsjednik Njemačke, poslije Gustava Hajnemana (1969-1974) i Johanesa Raua (1999-2004), i prije njih Fridriha Eberta (1919-1925) u Vajmarskoj Republici.

Bonus video: