Policija Pariza na oprezu: Hiljade učesnika konvoja protiv zdravstvene propusnice krenulo ka glavnom gradu Francuske

Pokret je inspirisan "konvojima za slobodu" u Kanadi koji parališu glavni grad Otavu treću nedjelju

3272 pregleda 1 komentar(a)
Juče u Parizu, Foto: Reuters
Juče u Parizu, Foto: Reuters

Pariz je danas pod pojačanim nadzorom vlasti pošto je ka glavnom gradu Francuske krenulo hiljade učesnika konvoja protiv zdravstvene propusnice, organizovanih po ugledu na proteste vozača kamiona u Kanadi.

U tviter poruci policija Pariza je navela da su njene snage na oprezu danas da spriječe demonstrante iz ostalih djelova Francuske da blokiraju grad svojom operacijom nazvanom "konvoji slobode" koja je zabranjena.

Mobilisano je oko 7.500 pripadnika snaga reda od petka do ponedjeljka, a konvoji predviđaju da stignu u ponedjeljak u Brisel.

Juče demonstranti koji su okupili protivnike vakcinske propusnice ali i protivnike predsjednika Emanuela Makrona nisu blokirali glavni grad kao što su željeli. Policija je privela 97 ljudi, i kaznila 513, pokazuju zvanični podaci.

Policija je takođe intervenisala noćas u kvartu kod Šanzelizea i u Bulonjskoj šumi, u zapadnom dijelu Pariza, da rasturi posljednje učesnike protesta.

Juče popodne više od 100 vozila stiglo je do Šanzelizea ali ih je policija postepeno sklonila uz suzavac.

Pokret je inspirisan "konvojima za slobodu" u Kanadi koji parališu glavni grad Otavu treću nedjelju.

U Francuskoj demonstracije okupljaju protivnike vakcinske propusnice, prema kojoj osobe vakcinisane protiv kovida-19 imaju pristup velikom broju javnih mjesta, ali demonstranti imaju i socijalne zahtjeve o kupovnoj moći, cijeni energenata, sličnim zahtevima iz protesta "žutih prsluka" koji su potresli Franusku više mjeseci u jesen 2018. godine.

Na dozvoljenim protestima protiv zdravstvenih mjera okupilo se 32.100 demonstranata u Francuskoj, od kojih gotovo 7.600 u Parizu, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Tu nisu uključeni učesnici operacije "konvoj" koju je policija zabranila.

Bonus video: