Britanski premijer ove nedjelje posjetiće nekoliko evropskih zemalja zbog rusko-ukrajinske krize

Džonson bi trebalo da razgovara sa liderima nordijskih i baltičkih zemalja, pošto je prošle nedjelje imao razgovore sa liderima NATO-a, Evropske unije, SAD, Francuske, Nemačke, Kanade, Italije, Poljske, Rumunije, Litvanije i Holandije

1694 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Britanski premijer Boris Džonson planira da ove nedjelje ponovo posjeti nekoliko evropskih zemalja, u cilju nastavka diplomatskih napora za smirivanje rusko-ukrajinskih tenzija.Kako je sinoć saopštio njegov kabinet, Džonson će narednih dana razgovarati sa zvaničnicima a krajem nedjelje će boraviti u nekoliko zemalja.

Britanski premijer je pre dvije nedjelje posjetio Kijev u znak podrške Ukrajini.

Džonson bi trebalo da razgovara sa liderima nordijskih i baltičkih zemalja, pošto je prošle nedjelje imao razgovore sa liderima NATO-a, Evropske unije, SAD, Francuske, Njemačke, Kanade, Italije, Poljske, Rumunije, Litvanije i Holandije.

"Kriza na ukrajinskoj granici je dostigla kritičnu tačku. Sve informacije koje imamo sugerišu da bi Rusija u bilo kojem trenutku mogla da planira invaziju na Ukrajinu. To bi imalo katastrofalne posljedice po Ukrajinu i Rusiju", izjavio je neimenovani portparol britanske vlade.

Prema njegovim riječima, još postoji prilika za diplomatiju i smirivanje tenzija, a Džonson će nastaviti da radi sa savjeznicima kako bi Rusiju "udaljio od provalije".

Zemlje NATO-a strahuju da bi Moskva, koja je okupila više od 100.000 vojnika blizu granice, mogla da napadne Ukrajinu.

Rusija negira da ima takve planove, ali zahtjeva garancije za svoju bezbjednost, uključujući uvjeravanja da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a i da će Atlantski savez povući svoje snage sa područja u blizini Rusije.

Bonus video: