Ukrajina traži sastanak s Rusijom u roku od 48 sati

"Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti bezbjednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unaprijedila bezbjednost za sve", rekao je Kuleba

11138 pregleda 6 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajina je pozvala na sastanak s Rusijom i drugim članovima ključne evropske sigurnosne grupe zbog eskalacije tenzija na njenoj granici.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je Rusija ignorisala zvanične zahtjeve za objašnjenje gomilanja trupa.

Rekao je da je "sljedeći korak" traženje sastanka u narednih 48 sati radi "transparentnosti" o planovima Rusije, piše BBC.

Rusija je negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nagomilavanju oko 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za vojnu akciju, a Sjedinjene Države kažu da bi Moskva mogla početi sa akcijama iz vazduha "u bilo kojem trenutku".

Više od deset nacija pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje ambasade iz glavnog grada. CBS News je objavio da se SAD spremaju da povuku svo svoje osoblje iz Kijeva u narednih 48 sati, pozivajući se na tri izvora.

Kuleba je rekao da je Ukrajina u petak zatražila odgovore od Rusije o njihovim namjerama prema pravilima Bečkog dokumenta, sporazuma o bezbjednosnim pitanjima koji su usvojile članice Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS), koja uključuje i Rusiju.

"Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti bezbjednosti u prostoru OEBS-a, ona mora da ispuni svoju posvećenost vojnoj transparentnosti kako bi deeskalirala tenzije i unaprijedila bezbjednost za sve", rekao je on.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je kritikovao "paniku" koja bi se mogla proširiti zbog takvih tvrdnji, rekao je da nije vidio dokaz da Rusija planira invaziju u narednim danima.

U nedjelju je skoro sat vremena razgovarao telefonom sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom. Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Bajden ponovio američku podršku Ukrajini i da su se oba lidera složila oko "važnosti nastavka vođenja diplomatije i odvraćanja".

U ukrajinskoj izjavi o pozivu navodi se da je njen predsjednik zahvalio SAD na "nepokolebljivoj podršci" i da je na kraju predsjednik Zelenski pozvao američkog lidera da dođe u Ukrajinu. Za sada nema komentara na poziv Bijele kuće.

Jednosatni razgovor predsjednika Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina dan ranije nije doveo do pomaka.

Zapadni saveznici su ranije jasno stavili do znanja da jedan od ključnih zahtjeva Rusije - da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO vojnom savezu - nije za debatu, rekavši da vrata alijanse moraju ostati otvorena za nove članice.

Bonus video: