Britanski premijer zatražio od Putina da Rusiju udalji od provalije

"Situacija je veoma, veoma opasna i teška, mi smo na ivici provalije, ali još uvijek ima vremena da predsjednik Putin odstupi", rekao je Džonson

4089 pregleda 7 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da se "udalji od provalije" ocjenjujući da je situacija "veoma opasna" zbog moguće ruske invazije u Ukrajini u narednih 48 sati.

"Situacija je veoma, veoma opasna i teška, mi smo na ivici provalije, ali još uvijek ima vremena da predsjednik Putin odstupi", rekao je Džonson.

Britanski premijer planira da ove nedjelje ponovo posjeti nekoliko evropskih zemalja, u cilju nastavka diplomatskih napora za smirivanje rusko-ukrajinskih tenzija.

Kako je sinoć saopštio njegov kabinet, Džonson će narednih dana razgovarati sa zvaničnicima a krajem nedjelje će boraviti u nekoliko zemalja.

Britanski premijer je prije dvije nedjelje posjetio Kijev u znak podrške Ukrajini.

Džonson bi trebalo da razgovara sa liderima nordijskih i baltičkih zemalja, pošto je prošle nedjelje imao razgovore sa liderima NATO-a, Evropske unije, SAD, Francuske, Njemačke, Kanade, Italije, Poljske, Rumunije, Litvanije i Holandije.

Prema njegovim riječima, još postoji prilika za diplomatiju i smirivanje tenzija.

Bonus video: