Stiže digitalni euro, neće zamijeniti gotovinu

ECB je prošle godine potvrdio da pokreće projekat digitalnog eura kao i da će se redizajnirati druga najčešće korišćena valuta nakon američkog dolara. Digitalni euro biće elektronski novac koji će izdavati Eurosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke i bio bi dostupan svim građanima i preduzećima

6057 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagar rekla je povodom 20. godišnje eura da je ta valuta dio zajedničkog identiteta Evropljana i da najavljeni digitalni euro neće biti zamjena novčanicama eura, već dopuna, prenosi Hina.

Plenarna sjednica Evropskog parlamenta u Strazburu počela je danas raspravom o dvadesetoj godišnjici uvođenja eura i budućnosti te valute. Prvog dana 2002. godine u 12 država EU nacionalne valute zamijenjene su eurom, a danas tu valutu koristi više od 340 miliona građana EU u 19 zemalja.

"Zajednička valuta nije samo korišćenje istog sredstva plaćanja, to je dio zajedničkog poduhvata i identiteta, to su Evropljani prepoznali", rekla je Lagar.

"Euro je pojednostavio život brojnih Evropljana, onih koji studiraju, putuju, posluju", istakla je.

ECB je prošle godine potvrdio da pokreće projekat digitalnog eura kao i da će se redizajnirati druga najčešće korišćena valuta nakon američkog dolara. Digitalni euro biće elektronski novac koji će izdavati Eurosistem, odnosno ECB i nacionalne centralne banke i bio bi dostupan svim građanima i preduzećima.

"Digitalni euro neće zamijeniti gotovinu, već će biti dopuna gotovini", kazala je Lagar.

Uvođenje eura u Hrvatskoj očekuje se 2023, a i Bugarska je najavila da želi da se pridruži godinu nakon Hrvatske.

"Hrvatska i Bugarska napreduju prema tom cilju", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Rumunija je najavila da će početi sa pripremama za uvođenje eura, dok Češka, Poljska i Mađarska oklijevaju. U Švedskoj su 2003. godine građani na referendumu odbili ulazak u euro područje.

Sve države članice EU, osim Danske, obavezne su da uvedu euro, ali nisu predviđeni rokovi do kada se moraju pridružiti. Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da euro mora biti na čelu zelene i digitalne tranzicije.

"Jačanjem međunarodne uloge eura možemo da doprinesemo otpornom bankovnom sektoru", rekla je Metsola, istakavši da će se istovremeno jačati strateška autonomija EU.

Bonus video: