Nova EU pravila: Uskoro će se baterije na novim telefonima moći lako zamijeniti

"Istrošena baterija zapravo znači kupovinu novog skupog uređaja. Mi u Evropskom parlamentu smo ovoj praksi odlučili stati na kraj, pa smo na Odboru za zaštitu životne sredine, javno zdravstvo i bezbjednost hrane izglasali Uredbu o baterijama", kazala je hrvatska evrozastupnica u EP-u Biljana Borzan

4899 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament izglasao je uredbu kojom će na baterijama morati da piše trajanje, a proizvođači će u budućnosti morati da proizvode telefone kojima se baterija lako može zamijeniti.

Kako prenosi Index.hr, Uredba o baterijama, kako se zove dokument po kojem će na baterijama za telefon morati biti označeno koliko im je očekivano trajanje.

Uredbu je izglasao Evropski parlament i to jer su se potrošači žalili kako ona kraće traje nakon ažuriranja telefona.

"Istrošena baterija zapravo znači kupovinu novog skupog uređaja. Mi u Evropskom parlamentu smo ovoj praksi odlučili stati na kraj, pa smo na Odboru za zaštitu životne sredine, javno zdravstvo i bezbjednost hrane izglasali Uredbu o baterijama", kazala je hrvatska evroposlanica u EP-u Biljana Borzan.

Njom se proizvođači obavezuju da proizvode telefone u kojima će baterije biti lako zamijeniti, bilo da to činimo sami ili uz pomoć servisera, dodaje zastupnica.

Uredba treba stupiti na snagu najkasnije do 2024. godine, a do tada proizvođači imaju vremena da se prilagode na nova pravila, zaključila je Borzan.

Bonus video: