Nakon Makrona i njemački kancelar odbio ruski PCR test

Umjesto ruskog testa, Šolc je odlučio da ljekar iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduslov za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimir Putinom

4087 pregleda 6 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, ali je odbio da se testira PCR testom prije sastanka.

Umjesto ruskog testa, Šolc je odlučio da ljekar iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test koji je preduslov za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazali su izvori iz njemačkog izaslanstva. Francuski predsjednik Emanuel Makron prošle nedjelje je takođe odbio da se testira ruskim PCR testom prije sastanka s Putinom.

Razgovori Makrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak. Na novinskoj konferenciji poslije sastanka, Puti i Makron stajali su udaljeni nekoliko metara.

Šolc zadnji u nizu koji je odbio ruski test

Šolc je zadnji u nizu zapadnih šefova država i vlada uključenih u snažnu diplomatsku ofenzivu radi sprečavanja rata, a misija je osjetljiva jer je Njemačka najveći ruski trgovinski partner u Evropi. Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare, prenosi HINA.

Posjeta dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Šolc je tokom svoje posjete Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetina hiljada ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo". Takođe je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim gospodarskim sankcijama.

Bonus video: