Ukrajina i Zapad žele dokaze

Objava Rusije da povlači neke od trupa nagomilanih blizu ukrajinske granice dočekana oprezno i sumnjičavo

8726 pregleda 0 komentar(a)
Šojgu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom juče u Damasku, Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Šojgu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom juče u Damasku, Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Rusija je juče saopštila da se neke njene trupe vraćaju u bazu nakon vježbi blizu Ukrajine i ismijala upozorenja Zapada o predstojećoj invaziji, ali su NATO i SAD saopštili da još nisu vidjeli nijedan dokaz za deeskalaciju koja bi mogla spriječiti rat.

Ukrajina je juče saopštila su hakovani njeno ministarstvo odbrane i dvije banke, a čini se da je za to optužila Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna da nastavi da razgovara sa Zapadom o bezbjednosnim pitanjima ali da se neće zadovoljiti pričom da Ukrajina neće u skorije vrijeme biti spremna da se pridruži NATO-u i traži da se to pitanje riješi sada.

Vojna objava je prvi znak Moskve da je možda spremna da počne povlačenje oko 130.000 vojnika nagomilanih blizu granice s Ukrajinom, koje je izazvalo jednu od najdubljih kriza u odnosima Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Tenzije su i dalje visoke, ali je njemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka s Putinom u Kremlju rekao da je povlačenje nekih ruskih snaga dobar znak.

Moskva nije saopštila koliko jedinica se povlači i koliko daleko.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da SAD i dalje brinu povodom sposobnosti Rusije da pokrene invaziju i da moraju da vide "provjerljivu, vjerodostojnu i značajnu deeskalaciju".

Ukrajina je saopštila da povlačenje mora biti vidljivo da bi se u njega vjerovalo. Britanski premijer Boris Džonson je rekao da "obavještajni podaci koje danas vidimo još nisu ohrabrujući".

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije i informacionu bezbjednost saopštio je da je na ministarstvo odbrane te države i na kreditore Privatbank i Ošadbank izveden sajber napad.

"Nije isključeno da je agresor iskoristio taktiku malih prljavih trikova jer ne funkcionišu njegovi agresivni planovi velikog obima," saopštio je centar, ne precizirajući ko je agresor.

Diplomatski signali

Šef NATO Jens Stoltenberg je pozdravio signale Rusije u posljednja dva dana da možda traži diplomatsko rješenje, ali je pozvao Moskvu da pokaže da je voljna da djeluje.

"Moskva pokazuje znakove da bi diplomatije trebalo da se nastavi. To daje osnov za oprezan optimizam. Ali do sada nismo vidjeli nikakav znak deeskalacije na terenu od ruske strane".

On je dodao da Rusija često ostavi vojnu opremu nakon vježbi, stvarajući mogućnosta za pregrupisavanje snaga.

Na konferenciji za novinare sa Šolcom, Putin se samo kratko osvrnuo na kretanje trupa i nije ulazio u detalje.

Putin
foto: Reuters

"Što se tiče rata u Evropi ... o tome da li ga želimo ili ne? Naravno da ne. Zato iznosimo predloge za pregovarački proces, čiji rezultat bi trebalo da bude sporazum o osiguravanju jednakih prava za sve, uključujući našu zemlju.

Šolc je kazao da diplomatske mogućnosti nikako nisu iscrpljene.

"Za nas Njemce, ali i za Evropljane, održiva bezbjednost se može postići samo ... sa Rusijom. Stoga bi trebalo da bude moguće naći rješenje. Bez obzira na to koliko teško i ozbiljno situacija djeluje, odbijam da kažem da je beznadežna," rekao je.

"Napad bez oružja"

U odvojenom razvoju događaja, donji dom ruskog parlamenta zatražio je od Putina da prizna dvije proruske odmetnute oblasti na istoku Ukrajine kao nezavisne. Priznavanje samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike moglo bi uništiti mirovni proces iz Minska na istoku Ukrajine.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian rekao je da bi priznavanje nezavisnosti bio "napad bez oružja".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je objavilo snimke koji pokazuju ukrcavanje tenkova i drugih oklopnih vozila na željezničke vagone. Međutim, zapadni vojni analitičari kažu da je potrebno više informacija da bi se procijenio značaj najnovijeg kretanja trupa.

Komercijalni satelitski snimci od nedjelje i ponedjeljka pokazali su nalet ruskih vojnih aktivnosti na nekoliko lokacija blizu Ukrajine.

Ruske akcije, vladine obveznice i rublja, oborene strahovima od predstojećeg sukoba, naglo su porasle pošto se učinilo da se situacija blago popravila. Oporavile su se i ukrajinske državne obveznice, a vrijednost nafte je pala više od tri odsto sa sedmogodišnjeg maksimuma dostignutog u ponedjeljak.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je juče u Siriju da nadgleda vježbe u kojima učestvuje 15 ratnih brodova i 30 aviona u istočnom Mediteranu.

Bonus video: