Ambasador Rusije u EU: Ratovi u Evropi rijetko počinju u srijedu

"Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u narednoj nedjelji, ni u nedjelji poslije, niti sljedećeg mjeseca", rekao je Čižov

3208 pregleda 2 komentar(a)
Čižov, Foto: Shutterstock
Čižov, Foto: Shutterstock

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov odbacio je američka upozorenja na mogući današnji napad Rusije na Ukrajinu, prenosi N1.

"Što se Rusije tiče, uvjeravam vas da neće biti napada ove srijede. Niti će biti daljnjih eskalacija u narednoj nedjelji, ni u nedjelji poslije, niti sljedećeg mjeseca", rekao je Čižov u komentaru objavljenom u njemačkom dnevniku Die Welt, prenijela je Hina.

"Ratovi u Evropi rijetko počinju u srijedu", dodao je.

Čižov je odbacio američke tvrdnje o mogućem napadu na Ukrajinu.

"Kada optužujete, posebno vrlo ozbiljne optužbe protiv Rusije, takođe ste odgovorni da pružite dokaze. U suprotnom je to kleveta... Pa gdje su dokazi?", rekao je.

Čižov je ponovno pozvao Zapad da ozbiljno razmotri zabrinutost Rusije za sigurnost.

"Kad naši partneri konačno poslušaju naše legitimne zabrinutosti, proces smirivanja neće se dugo čekati. To će biti u interesu svih Evropljana od Lisabona do Vladivostoka, ali i drugih država u svijetu", rekao je ambasador Rusije u EU.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Evropi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike, kao što je Ukrajina, kao nove članice. Moskva takođe zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sistema, uključujući američki protivraketni sistem, blizu ruskih granica.

Bonus video: