Ustavni sud Italije odbio zahtjev za referendumom o legalizaciji eutanazije

Italijanske političke stranke su i dalje duboko podijeljene po tom pitanju, s tim da lijevi centar uopšteno podržava potpomognuto samoubistvo, a desni se protivi

2375 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanski Ustavni sud odbio je u utorak zahtjev da se održi nacionalni referendum o legalizaciji potpomognutog samoubistva, nakon što su zagovornici te mjere prikupili milion potpisa podrške, dvostruko više od potrebnog da se referendum odobri.

Italijanski pobornici prava na smrt nastoje da se djelimično ukinu sankcije nametnute onima koji pomažu u samoubistvu pacijenata koji su neizlječivo bolesni ili trpe nepodnošljivu bol i već su dobili palijativnu njegu.

Ustavni sud u izjavi navodi da ukidanje kazne ne bi osiguralo minimum ustavnih standarda koji regulišu zaštitu ljudskog života, "posebno slabih i ranjivih".

Sud je 2019. djelimično dekriminalizovao potpomognuto samoubistvo pod određenim okolnostima ako ga odobre lokalne zdravstvene vlasti i etički odbor, međutim takođe je savjetovao da bi parlament trebalo da donese zakon kojim se ta praksa reguliše.

Marko Kapato, jedan od vodećih pobornika referenduma, rekao je da je sudska odluka "loša vijest za one koji pate i moraće da se suoče sa još dužom nepodnošljivom patnjom protiv svoje volje".

Zagovornici prava na smrt prošle godine prikupili su dvostruko više od 500.000 potpisa potrebnih da traže odobrenje za referendum.

Parlament raspravlja o zakonu koji bi dopustio terminalno bolesnima da traže potpomognuto samoubistvo putem nacionalnog zdravstvenog sistema i zaštitio ljekare od pravnih tužbi protiv njih.

"Odluka Ustavnog suda mora da podstakne parlament da donese zakon o potpomognutom samoubistvu", napisao je na Tviteru Enriko Leta, čelnik stranke lijevog centra Demokratske stranke (PD).

Italijanske političke stranke i dalje su duboko podijeljene po tom pitanju, s tim da lijevi centar uopšteno podržava potpomognuto samoubistvo, a desni se protivi.

Papa Franjo nedavno je osudio potpomognuto samoubistvo kao neprihvatljivu devijaciju medicinske etike.

Anketa istraživačke agencije SWG 2019. pokazuje da je na to pitanje 92 odsto upitanih Italijana odgovorilo da podržava potpomognuto samoubistvo i eutanaziju.

Oko 45 odsto reklo je da su uopšteno za to, a 47 odsto je za to u određenim okolnostima.

Bonus video: