Fon der Lajen: Evropska unija se mora riješiti zavisnosti od ruskog gasa

"Moramo diverzifikovati naše izvore energije, da bismo se riješili zavisnosti od ruskog gasa i uveliko ulagali u obnovljive izvore energije. Oni su čisti i dobri za planetu, domaći su i dobri za našu nezavisnost“, rekla je Fon der Lajen

5586 pregleda 6 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Shutterstock
Fon der Lajen, Foto: Shutterstock

Evropska unija se mora riješiti ruskog gasa, izjavila je u predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Govoreći na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu, Fon der Lajen je kritikovala Rusiju zbog "oružavanja energetskog pitanja" u svom sukobu s Ukrajinom i EU.

Tvrdeći da je Moskva narušila svoju reputaciju vjerodostojnog snabdijevača energijom otkako je Gazprom ograničio isporuku plina Evropi uprkos velikoj potražnji, Fon der Lajen je rekla da je EU već pojačala diverzifikaciju uvoza energije i osigurala više tečnog prirodnog gasa od međunarodnih partnera.

Ona je potvrdila da blok ima dovoljno rezervi gasa za zimu u slučaju da Rusija poremeti snabdijevanje.

"Moramo diverzifikovati naše izvore energije, da bismo se riješili zavisnosti od ruskog gasa i uveliko ulagali u obnovljive izvore energije. Oni su čisti i dobri za planetu, domaći su i dobri za našu nezavisnost“, rekla je Fon der Lajen, pozivajući blok da izvuče pouke iz trenutne krize.

Osvrnuvši se na rastuće tenzije između Rusije s jedne strane i Ukrajine i Zapada s druge, ona je rekla da je Ukrajina danas "jača, slobodnija i suverenija zemlja nego 2014. godine".

"Upravo zbog toga Kremlj ponovo preti", podvukla je Ursula fon der Lajen.

Bonus video: