Londonska policija istražuje tvrdnje o dogovoru fondacije princa Čarlsa o privilegijama za Saudijca

Iz kancelarije princa Čarlsa saopšteno je da nema dokaza da se podrže te tvrdnje

2956 pregleda 1 komentar(a)
Princ Čarls, Foto: Reuters
Princ Čarls, Foto: Reuters

Londonska policija počela je istragu navoda da su ljudi povezani sa jednom od dobrotvornih organizacija britanskog princa Čarlsa ponudili da pomognu jednom saudijskom milijarderu da dobije britanske počasti i državljanstvo u zamjenu za donacije.

Istraga je otvorena posle niza izvještaja u londonskom Tajmsu koji je prenio da je dugogodišnji Čarlsov saradnik pomogao da osigura podršku princa da jedan saudijski državljanin dobije viteško zvanje i britansko državljanstvo u zamjenu za donacije do 1,5 miliona funti.

Policija Londona saopštila je danas da je odlučila da otvori zvaničnu istragu poslije procjene medijskih izvještaja, ispitivanja nalaza istrage koju je naručila Prinčeva fondacija i pregleda dokumenata koje je fondacija dala.

Policija je navela da niko nije uhapšen u vezi sa ovim slučajem.

Iz kancelarije princa Čarlsa saopšteno je da nema dokaza da se podrže te tvrdnje.

"Princ od Velsa nema znanja o navodnoj ponudi za davanje počasti ili britanskog državljanstva na osnovu donacija za njegove dobrotvorne organizacije", saopšteno je iz Klarens hausa.

Istraga koju je naručila Prinčeva fondacija za očuvanje kuće Damfris, 18-ogodišnjeg imanja u Škotskoj, pronašla je dokaze o komunikaciji i koordinaciji tadašnjeg direktora te dobrotvorne organizacije i "fiksera" koji su radili da obezbijede počasti za donatora. To se događalo od 2014. do 2018. i čovjek u središtu navoda podnio je ostavku prošle godine.

Fondacija je na svom sajtu ukazala da je njen upravni odbor riješen da će biti izvučene pouke i osigurati da ubuduće ta organizacija održi najviše standarde u svim oblastima i da uvijek djeluje sa integritetom i poštenjem.