Poslanici Evropskog parlamenta traže ujednačene epidemiološke mjere za putovanja u EU

Većina zastupnika založila se za ujednačavanje mjera, a kao problem navela je različite restrikcije u državama članicama

1777 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici zatražili su od Komisije da se ujednače i primjenjuju zajednička EU pravila za putovanja tokom pandemije i istakli su važnost jedinstvenih uslova putovanja za turistički sektor, prenosi Hina.

U raspravi sa zastupnikom Komisije Didijeom Rejndersom o mjerama za putovanja koje EU preduzima u uslovima pandemije, većina zastupnika založila se za ujednačavanje mjera za putovanja, te je kao problem navela različite restrikcije u državama članicama.

"Dobra koordinacija mjera za putovanja od velike je važnosti za turistički sektor", rekla je Klaudia Monteiro de Aguiar iz Evropske narodne stranke, a zabrinutost za turizam iskazala je i Izabel Garsija Munjoz iz redova Socijaldemokrata rekavši kako "radna grupa za turizam traži jedinstvene uslove putovanja u EU".

Komisija je početkom februara predložila produženje korišćenja kovid potvrda do 30. juna 2023. kako bi se putnicima osiguralo putovanje unutar EU ako države članice zadrže određene zdravstvene mjere.

Otkako su se uvele kovid potvrde, na početku prošle ljetnje sezone, države članice izdale su više od 1,3 milijarde potvrda.

Sastav evropskih kovid sertifikata jedini je takav operativni sastav na međunarodnom nivou, a "već je 35 trećih zemalja priključeno u sastav, dok ih 22 još čeka", istakao je Rejnders.

"Bilo bi šteta prerano ukinuti ovaj sastav koji tako dobro funkcioniše", rekao je Rejnders, ali i upozorio da "produženje sastava kovid potvrda ne treba miješati sa ukidanjem restrikcija za putovanja".

"Komisija u potpunosti podržava odluke država članica da uklone takve restrikcije gdje god je to moguće", naglasio je zastupniki i dodao da je "odluka o korišćenju kovid potvrda na državama članicama."

Horhe Viljalba iz redova konzervativaca istakao je da se "privremeno uvođenje ovih potvrda pretvorilo u noćnu moru".

Bonus video: