Landsbergis: Predlažem da svi evropski predstavnici planiraju posjete Ukrajini kako bi spriječili rat

"Ovaj diplomatski pristup je primijenjen u ljeto 2008. kada je prisustvo predsjednika Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije u Tbilisiju pomoglo da se zaustavi ruska agresija na Gruziju", podsjetio je Landsbergis

3328 pregleda 1 komentar(a)
Landsbergis, Foto: Shutterstock
Landsbergis, Foto: Shutterstock

Stalno fizičko prisustvo evropskih predstavnika na terenu u Ukrajini narednih dana i nedjelja moglo bi da spriječi eskalaciju, ocijenio je litvanski ministar spoljnih poslova u pismu poslatom prije današnjeg neformalnog sastanka lidera EU.

"Sada je najvažnije da jasno pokažemo da smo uz Ukrajinu – moralno, politički i takođe bukvalno", napisao je šef litvanske diplomatije Gabrelius Landsbergis u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelu, ministrima spoljnih poslova zemalja EU i NATO partnerima.

"Zato predlažem da svi ministri spoljnih poslova zemalja EU i NATO planiraju koordinisane posjete Ukrajini u narednim danima i sedmicama", naveo je Landsbergis u pismu u koje je briselski portal Euraktiv imao uvid.

Lideri EU će danas održati neformalni sastanak posvećen krizi u Ukrajini, prije početka samita EU-Afrička unija.

Evropski savjet, navedeno je u saopštenju, ohrabruje diplomatske napore i ponavlja svoju punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ukrajinu je proteklih sedmica već posjetilo nekoliko šefova diplomatija, kao i njemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Trebalo bi da obezbijedimo kontinuirani tok naših posjeta na visokom nivou Kijevu ili na liniju razdvajanja na istoku Ukrajine, da bismo pokazali našu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom", napisao je litvanski ministar.

Landsbergis je situaciju u Ukrajini uporedio sa dešavanjima u Gruziji u avgustu 2008, kada je Rusija tokom ljetnjih Olimpijskih igara u Pekingu pokrenula kopneni napad na južnu granicu te kavkaske zemlje.

U ratu, u kojem je Gruzija izgubila teritorije Južnu Osetiju i Abhaziju, poginulo je više od 700 ljudi, a raseljeno desetine hiljada Gruzina.

Primirje je potpisano uz posredovanje Nikole Sarkozija, tadašnjeg predsjednika Francuske koja je tada bila predsjedavajuća EU.

"Ovaj (diplomatski) pristup je primijenjen u ljeto 2008. kada je prisustvo predsjednika Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije u Tbilisiju pomoglo da se zaustavi ruska agresija na Gruziju", podsjetio je Landsbergis. Predložio je i da Borel i lideri Evropske komisije krenu na "hodočašće mira što je prije moguće", dodajući da je ohrabrio svoje kolege u EU i NATO da zamole svoje lidere da učine isto.

Prije poziva litvanskog ministra na koordinisan pristup šefova diplomatija članica EU, rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku predložio je da se u Kijevu organizuje sastanak ministara inostranih poslova EU, kao demonstracija solidarnosti Unije sa Ukrajinom.

Zvaničnici EU su rekli da se takva mogućnost razmatra, ali nikakva odluka do sada nije donijeta.

Ministri spoljnih poslova EU bi o toj opciji mogli razgovarati na sastanku naredne sedmice u Briselu, izjavio je neimenovani zvaničnik Unije za Euraktiv.

Litvanski ministar je u pismu, pored diplomatske podrške, naglasio da je potrebno snabdjeti Ukrajinu odbrambenim naoružanjem, da su neophodne brze, odlučne koordinisane transatlantske sankcije u slučaju agresivne akcije Rusije, kao i da se obezbijedi veća finansijska pomoć Kijevu.

Bonus video: