Lukašenko najavio sastanak sa Putinom u okviru vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije

Rekao je i da će razgovarati sa Putinom kako bi odlučio "kada, pod kojim uslovima i po kom rasporedu" će ruske trupe otići

3149 pregleda 2 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Shutterstock
Lukašenko, Foto: Shutterstock

Autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 18. februara kako bi razgovarali o "daljim aktivnostima" u vezi sa zajedničkim vojnim snagama dok dvije zemlje zajedno održavaju vojne vježbe.

Govoreći tokom posjete vojnom poligonu Asipovitski 17. februara u vrijeme zajedničkih vježbi, Lukašenko nije rekao da li će ruske trupe početi da napuštaju njegovu zemlju nakon manevara, ali je naglasio da "nema potrebe za stvaranjem ruskih vojnih baza u Belorusiji".

"Stvari će se riješiti sjutra", rekao je Lukašenko, misleći na sastanak sa Putinom.

U Moskvi, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 17. februara da će se vježbe završiti kako je planirano 20. februara, ali nije komentarisao da li će ruske snage odmah otići.

S obzirom da se Bjelorusija graniči i sa istočnim krilom NATO-a i sa Ukrajinom, vježbe, u kojima učestvuje oko 30.000 ruskih vojnika, izazvale su zabrinutost na Zapadu zbog pravih namjera Kremlja s obzirom na to da su okupile, prema procjenama obavještajnih službi, oko 130.000 vojnika i vojne opreme u oblastima blizu granice sa Ukrajinom.

Novi satelitski snimci raspoređivanja ruskih trupa u Belorusiji.

Ministar inostranih poslova Bjelorusije Vladimir Makej rekao je 16. februara da će se ruske trupe u potpunosti povući iz Belorusije nakon završetka vježbi.

Ali Lukašenko je rekao da će razgovarati sa Putinom kako bi odlučio "kada, pod kojim uslovima i po kom rasporedu" će ruske trupe otići.

Bonus video: