Berlin i Beč žele jasnu evropsku perspektivu za Zapadni Balkan

"Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Nemačka tijesno sarađuju i gdje bi mogle da nastanu sljedeće linije razdora. Ako postoji područje gdje Evropa mora da nastupa jedinstveno, onda je to tamo. Zapadni Balkan nikada ne smije da postane poligon vanevropskih aktera", rekao je Šalenberg

2107 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka i Austrija se zalažu za ubrzanje spoljne politike Evropske unije i smatraju da Zapadnom Balkanu treba dati evropsku perspektivu, izjavili su šefovi diplomatija dvije zemlje Analena Berbok i Aleksander Šalenberg.

Dvoje ministara su poslije razgovora u Berlinu rekli da su dvije zemlje saglasne kada je riječ o Zapadnom Balkanu, koji su nazvali "predvorjem Evrope", a Šalenberg je naglasio da postoji obaveza Njemačke i Austrije da taj region drže na oku.

Berlin i Beč traže "veću brzinu u spoljnoj politici", uključujući i "hitnu potrebu evropske perspektive za Zapadni Balkan", rekla je Berbok, prenosi portal Euraktiv Srbija.

Šalenberg je posebno izrazio zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini i upozorio da Evropa mora da pazi da Zapadni Balkan nikada ne postane igralište vanevropskih sila.

"Teritorijalni integritet Bosne i Hercengovne nije predmet pregovora", naglasio je Šalenberg, koji je u Berlinu juče razgovarao i sa visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom.

"Zapadni Balkan je region u kojem Austrija i Nemačka tijesno sarađuju i gdje bi mogle da nastanu sljedeće linije razdora. Ako postoji područje gdje Evropa mora da nastupa jedinstveno, onda je to tamo. Zapadni Balkan nikada ne smije da postane poligon vanevropskih aktera", rekao je Šalenberg poslije razgovora sa Šmitom.

Sastanak Berbok i Šalenberga ipak je uglavnom bio posvećen napestostima oko Ukrajine, i oni su zaključili da EU mora da koordinira svoju politiku u rješavanju te krize.

"Zalažemo se za otvoren, ozbiljan dijalog sa Moskvom, kakav je oduvijek i bio politika naših zemalja", rekao je Šalenberg.

Šalenberg je ocijenio da je "gotovo suludo" što njih dvoje, kao ministri, moraju da naglašavaju da treba zgrabiti svaku priliku kako bi se izbjegao rat.

"Jedini izlaz u ovoj krajnje zapaljivoj situaciji jesu dijalog i izgradnja povjerenja", rekla je Berbok.

Ona je dodala da je posebno u ovako kritičnim trenucima potrebna misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kako bi se uspostavila transparentnost i izbjegli opasni nesporazumi.

Njemačka razmatra i mogućnost da pojača svoje prisustvo u misiji OEBS u Ukrajini, rekla je Berbok.

Neke su zemlje, kako je navela, iz bezbjednosnih razloga povukle dio osoblja iz te misije, a Njemačka planira da svoje predstavnike ostavi u misiji, pa čak i da poveća njihov broj, kako bi OEBS u ovoj teškoj situaciji mogao da ispunjava svoj važan mandat.

"To su oči i uši međunarodne zajednice", rekla je Berbok za specijalnu posmatračku misiju OEBS u Ukrajini. U toj nenaoružanoj, civilnoj misiji, koja od 2014. nadzire situaciju u kriznim područjima u Ukrajini, Njemačka učestvuje sa 40, a Austrija sa 12 predstavnika.

Bonus video: