Lideri EU održali samit o diplomatskim rješenjima ukrajinske krize

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da diplomatija još nije izgovorila svoju posljednju riječ i da je dobro što još ima nade da će mir prevladati

1504 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri Evropske unije održali su danas samit kako bi procijenili šanse da se diplomatijom riješi kriza oko Ukrajine i razgovarali o sankcijama u slučaju da Rusija napadne svog susjeda.

U kratkom vremenskom roku sazvani samit uslijedio je nakon dvodnevnog sastanka EU i Afričke unije koji je lidere 27 zemalja okupio u Briselu. Zvaničnici su rekli da nije bilo u planu da se na sastanku detaljno govori o tome koje tačno sankcije uvesti i kako bi te mjere uticale na ekonomije država članica.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da diplomatija još nije izgovorila svoju posljednju riječ i da je dobro što još ima nade da će mir prevladati.

EU se pridružila Velikoj Britaniji i SAD u insistiranju da će Rusiji uvesti sankcije ukoliko napadne Ukrajinu. Fon der Lajen se prije početka samita pridružila i pozivu Rusiji da pruži dokaze o povlačenju svojih snaga sa granice.

"Čujemo tvrdnje Rusije o povlačenju trupa, ali do sada nismo vidjeli nikakve znake deeskalacije na terenu. Naprotiv, vidimo da se gomilanje nastavlja. Sada su nam potrebna djela da bismo vjerovali riječima koje smo čuli. Nećemo popustiti u odbrani", rekla je ona.

Glavni cilj sastanka je da se osigura da blok ostane jedinstven čak i ako potencijalne sankcije naškode nekim državama članicama više nego drugim.

Bonus video: