Holandski premijer se izvinio Indoneziji zbog počinjenih zločina nakon Drugog svjetskog rata

Izvještaji o nasilju i masakrima bili su prisutni već duže vrijeme, ali je vlada naručila stručnu istragu tek 2017. godine

9257 pregleda 6 komentar(a)
Rute, Foto: Reuters
Rute, Foto: Reuters

Holandski premijer Mark Rute izvinio se Indoneziji nakon što je studija pokazala da je holandska vojska koristila sistemsko nasilje, uključujući i protiv civilnog stanovništva, tokom rata za nezavisnost Indonezije 1945-49. godine.

„Za sistematsko i široko rasprostranjeno ekstremno nasilje sa holandske strane tih godina i dosljedno gledanje u drugu stranu prethodnih vlada, duboko se izvinjavam narodu Indonezije danas u ime Vlade“, rekao je Rute u četvrtak, 17. februara, u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Naglasio je da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivni neuspjeh".

Ratne zločine u tadašnjoj koloniji holandske Indije prećutno je tolerisalo političko i vojno rukovodstvo, navodi se u studiji tri holandska istraživačka instituta, najsveobuhvatnijoj studiji te vrste koja je objavljena ranije u toku dana.

Vlada u Hagu je tvrdila da je bilo samo izolovanih napada i da se vojska generalno ponašala korektno, prenosi agencija Dojče Pres (DPA). Istraživači su zaključili da to više nije kredibilan stav jer je, prema njihovim nalazima, na svim nivoima vojska bila spremna da ignoriše „pisane i nepisane norme zakona“.

Procjenjuje se da je u ratu ubijeno više od 100.000 Indonežana i oko 5.000 holandskih vojnika.

Jedan od šefova istrage, Gert Oostindi, govorio je na holandskom radiju u četvrtak o širokom spektru nasilja: „mučenje, zlostavljanje tokom ispitivanja, pucanje u zarobljene vojnike i civile bez suđenja, sela zapaljena.“

Indonezija je proglasila nezavisnost posle skoro 350 godina kolonijalne vladavine, na kraju Drugog svjetskog rata, nakon čega je Holandija poslala trupe u jugoistočnu Aziju.

Izvještaji o nasilju i masakrima bili su prisutni već duže vrijeme, ali je vlada naručila stručnu istragu tek 2017. godine.

Studiju su sproveli Kraljevski holandski institut za studije jugoistočne Azije i Kariba (KITLV), Holandski institut za vojnu istoriju (NIMH) i Instituta za studije rata, holokausta i genocida, javila je DPA.

Bonus video: