Ukrajinski mediji: Ruske snage nastavile granatiranje Stanice Luganska; Separatisti: Vladine snage granatirale selo

Brojni ukrajinski korisnici Tvitera i tamošnji novinari javljaju da su mobilne mreže u prekidu u više djelova istočne Ukrajine – u Kramatorsku, Severodonjecku, Lisičansku, Družkivki…

12837 pregleda 28 reakcija 5 komentar(a)
Detalj iz Stanice Luganska, Foto: Reuters
Detalj iz Stanice Luganska, Foto: Reuters

Ruske snage nastavile su granatiranje naselja Stanica Luganska koje se nalazi na obalama rijeke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, javili su sinoć ukrajinski mediji, prenosi Danas.rs.

Nakon što je juče ujutro u granatiranju pogođen dječiji vrtić, sinoć je pogođena stambena četvrt, mnoge kuće su oštećene i zahvaćene požarom pošto je u granatiranju pogođena benzinska stanica.

Ukazuju i da se u izvještajima ruskih TV na sve načine pokušava situaciju prikazati još gorom okrivljujući pri tom ukrajinske snage za napade.

Tako su ruski državni mediji javili juče ujutro da je ukrajinska vojska pucala na vrtić koji su zauzeli teroristi Luganjsk Ukrajine.

Kasnije su, ukazuje se, pokušali da "isprave grešku" tvrdeći da su Ukrajinci iscenirali nesreću.

To je samo dokaz, navode, da se propagandne tehnike nisu promijenile od 2014.

U međuvremenu, brojni ukrajinski korisnici Tvitera i tamošnji novinari javljaju da su mobilne mreže u prekidu u više djelova istočne Ukrajine – u Kramatorsku, Severodonjecku, Lisičansku, Družkivki…

Proruski separatisti tvrde da su vladine snage granatirale selo

Pobunjenici na istoku Ukrajine, koje podržava Rusija optužili su vladine snage Kijeva da su u petak granatirali jedno selo, izvijestila je agencija Interfaks, a prenosi Rojters.

Kijev i pobunjenici međusobno se okrivljuju za eskalaciju napetosti nakon topovskih i minobacačkih napada koji su se dogodili u četvrtak. Taj potez izazvao je strah da bi se u sukob mogla uključiti i Rusija, prenosi HINA.

Kremlj je u četvrtak naglasio da su "duboko zabrinuti" zbog eskalacije u Ukrajini te da pomno prate situaciju.

Prema izvještaju Interfaksa, samoproglašena Donjecka Narodna Republika navodi da je granatirano selo Petrivske, koje se nalazi u odmetnutoj regiji, i to u pet sati i 30 minuta po lokalnom vremenu (3,30 sati po GMT-u).

Interfaks također javlja da je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da se nekoliko ruskih mehanizovanih pješačkih jedinica vratilo u svoje baze u regijama Dagestan i Čečenija, i to nakon što su završili vježbe na Krimu.

Kremlj je ove sedmice saopštio da su počeli da povlače dio vojnika iz područja koja se graniče s Ukrajinom, ali Kijev i Zapad taj potez osporavaju, navodeći da su određene jedinice i oprema zamijenjene drugima.

.

Bonus video: