Poljska i Mađarska: EU nas kažnjava i ucjenjuje

"Birokratska elita" EU ne može da prihvati "slobodnu odluku i mišljenje Mađara", rekla je Varga

1753 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlade Poljske i Mađarske u presudi Evropskog suda o mehanizmu vladavine prava vide politički napad. I dok Budimpešta najavljuje mali ustupak, sudije Ustavnog suda iz Varšave pokušavaju da vrate istom mjerom.

Kada vlada neke zemlje tuži pa izgubi na sudu, razumljivo je da je veoma nezadovoljna. Ali odbačenu tužbu ocijeniti kao napad suda na sopstvenu naciju, djeluje krajnje pretjerano.

Povezani članci

16. Februar 2022.

Evropski sud odbacio žalbe Poljske i Mađarske

Upravo tako su reagovali predstavnici Mađarske i Poljske nakon što je Evropski sud u srijedu odbacio tužbu vlada obje zemlje protiv novog mehanizma vladavine prava EU. Presudom Evropskog suda Evropskoj komisiji je omogućeno da uvede finansijske sankcije objema članicama.

Vlade Mađarske i Poljske ne bi trebalo da su bile iznenađene odlukom - prije nekoliko nedjelja pravni vještaci su došli do zaključka da su žalbe te dvije zemlje neosnovane, Evropski sud uglavnom donosi presude u skladu s takvim stručnim mišljenjima.

Mađarska pominje zakon o zaštiti djece

Zvaničnici vlade u Budimpešti komentarisali su presudu Evropskog suda u skladu sa svojim već dugo preovlađujućim tumačenjem, prema kojem Brisel kažnjava Mađarsku zbog toga što se drži sopstvenih vrijednosti i principa.

Sud je donio političku presudu zbog Zakona o zaštiti djece, napisala je Judit Varga, ministarka Mađarske na Fejsbuku i kasnije to ponovila na konferenciji za novinare. "Birokratska elita" EU ne može da prihvati "slobodnu odluku i mišljenje Mađara", rekla je Varga i dodala da je to "živi dokaz da Brisel zloupotrebljava moć".

U saopštenju Fidesa, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana, navodi se da je presuda kazna za pokušaj Mađarske da "zaustavi LGBTQ-propagandu". "Zato su pokrenuli džihad vladavine prava, zato žele da žigošu, osude i kazne našu domovinu", navodi se u saopštenju.

Pominjanje zaštite djece odnosi se na zakon iz 2021. koji u Mađarskoj zabranjuje takozvanu "LGBTQ-propagandu" u obrazovnim institucijama, medijima i javnosti - kada joj maloljetnici mogu imati pristup. Zbog toga je Evropska komisija pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske. Međutim, to nema nikakve veze sa trenutnom presudom Evropskog suda i mehanizmom vladavine prava.

"Šamar za Orbana" i mali ustupak vlasti

Mađarska opozicija, s druge strane, vidi presudu Evropskog suda kao "veliki šamar za Orbana", kako je to izrazilo nekoliko njenih predstavnika. "Orban je poražen, Mađarska je pobijedila", ocijenila je mađarska poslanica u Evropskom parlamentu Katalin Čeh.

U međuvremenu, zanimljivo priznanje stiglo je od državnog ministra Đerđeljija Đuljaša, šefa Orbanovog kabineta. On je na konferenciji za novinare rekao da je Brisel u pravu kada kritikuje visok procenat javnih tendera u Mađarskoj na kojima se podnosi samo jedna ponuda, te da će vlada "preduzeti akciju" po tom pitanju.

Spor u poljskoj koaliciji

Dok reakcije na presudu Evropskog suda u Mađarskoj stižu u vrućoj fazi predizborne kampanje, u Poljskoj bi mogle da izazovu krizu vlade i koalicije. Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Pravo i pravda) kritikovao je sudsku presudu kao "još jedno poglavlje u knjizi proširenja nadležnosti" Evropske unije koja time zadire u domen država-članica.

Ministar pravde Zbignjev Ziobro (Solidarna Poljska) rekao je da EU koristi mehanizam vladavine prava da ekonomski "ucjenjuje" Poljsku, kao i da Brisel vrši pritisak kako bi ograničio suverenitet Poljske, "na primjer, u oblasti prava i vrijednosti".

Morvijecki je istovremeno pokušao da umiri Ziobru koji ga je optužio za "istorijsku grešku" koju je načinio time što je prije dvije godine odobrio mehanizam vladavine prava u Briselu. S tim u vezi, Moravijecki je rekao da bi bila fundamentalna greška ako bi presuda Evropskog suda dovela do bilo kakvih "sporova i nesporazuma u okviru Ujedinjene desnice". Komentatori spekulišu da je saradnja koalicionih partnera sada u opasnosti.

Ustavni sud Poljske - istog dana o istom pitanju

Na inicijativu Ziobra, poljski Ustavni sud se sastao i raspravljao o istom pitanju kao i Evropski sud - istog dana u skoro isto vrijeme. Poljski ustavni sud bi trebalo da ispita da li je mehanizam vladavine prava EU kompatibilan sa poljskim ustavom. Nejasno je u kojoj mjeri je premijer Moravjecki o tome bio unaprijed obaviješten.

"To je politička igra i nije slučajno što Ustavni sud zasijeda o istom pitanju istog dana i skoro u isto vrijeme", rekao je za DW Robert Gržeščak, stručnjak za pravo sa Univerziteta u Varšavi. On naglašava da poljski Ustavni sud nema nadležnost da sudi o mehanizmu vladavine prava EU i dodaje: "Mogao bi isto tako da presudi i da je Mjesec na nebu nespojiv s poljskim ustavom".

Bonus video: