Ukrajinska kriza glavna tema bezbjednosne konferencije u Minhenu

Na konferenciji će učestvovati više od 100 ministara i više od 30 šefova država i vlada

2422 pregleda 0 komentar(a)
Kamala Haris jedan od učesnika na Minhenskoj konferenciji, Foto: Shutterstock
Kamala Haris jedan od učesnika na Minhenskoj konferenciji, Foto: Shutterstock

Minhen će od petka biti centar napora zapadnih sila da koordiniraju svoju strategiju o ukrajinskoj krizi, budući da se svjetski lideri okupljaju na trodnevnoj Minhenskoj bezbjednosne konferenciji (MSC).

Osim govora potpredsjednice Sjedinjenih Država Kamale Haris, njemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih lidera, na forumu će biti održan niz sastanaka na marginama kako bi se razgovaralo o tenzijama na ukrajinskim granicama.

Haris bi trebalo da se sastane sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u petak, kao i da razgovara sa baltičkim liderima, ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Šolcom tokom njene posjete.

Ministri vanjskih poslova grupe G7 sastaće se na marginama konferenciji u subotu, uključujući američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Njemačka trenutno predsjedava grupom.

Britanski premijer Boris Džonson takođe bi trebao prisustvovati u subotu sa ministrima vanjskih poslova i odbrane te zemlje.

Rusija ne šalje nijednog zvaničnog delegata na minhenski skup po prvi put nakon nekoliko godina, a predsjedavajući konferencije, diplomata Volfgang Išinger, rekao da mu je jako žao zbog toga.

Išinger je za ARD rekao da nedolazak znači da Rusija neće moći odgovoriti na centralno pitanje konferencije: "Šta je zapravo potrebno da ruska strana konačno odustane od ovog scenarija prijetnje duž ukrajinske granice i vrati se za diplomatski pregovarački sto”?

Nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici i u susjednoj Bjelorusiji i zahtjevi Kremlja da NATO ne primi Ukrajinu u svoj vojni savez, dovele su do niza diplomatskih aktivnosti kako bi se izbjegao sukob u punoj mjeri.

Rusija je negirala planove za invaziju na Ukrajinu, a predsjednik Vladimir Putin je tokom Šolcove posjete Moskvi u utorak rekao da ne želi rat u Evropi.

Međutim, najave ruskog povlačenja do sada se nijesu odrazile velikim promjenama na terenu. Konferenciju će otvoriti generalni sekretar UN-a Antonio Gutjeres, u petak popodne. Razgovori o Ukrajini, Rusiji i NATO-u će dominirati MSC-om u subotu, dok će nedjelja biti posvećena budućnosti Evropske unije.

Na konferenciji će učestvovati više od 100 ministara i više od 30 šefova država i vlada. Prošle godine konferencija je održana virtuelno zbog pandemije.

Bonus video: