Ukrajinska vojska: Danas poginula dva vojnika; NATO premješta osoblje iz Kijeva

Ukrajinski predsjednik izjavio da partneri u NATO-u treba da iznesu vremenski okvir u kojem bi se Ukrajina mogla pridružiti tom savezu

121868 pregleda 67 reakcija 68 komentar(a)
Marš jedinstva u Kijevu, Foto: Reuters
Marš jedinstva u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2022. 21:58h
Završeno
20:51h

NATO premješta osoblje iz Kijeva u Lavov na zapadu zemlje "iz bezbjednosnih razloga", navodi Rojters.

"Bezbjednost našeg osoblja je najvažnija, pa je osoblje premješteno u Lavov i Brisel. Kancelarije NATO-a u Ukrajini ostaju operativne", rekao je zvaničnik za Rojters, ne dajući procjenu ljudi i položaja koji su premješteni.

To je uslijedilo nakon odluka Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva da premjeste svoje ukrajinske ambasade iz Kijeva u Lavov. Nekoliko drugih nacija takođe je preselilo diplomate i službe iz glavnog grada.

20:49h

Ministri spoljnih poslova grupe G7 nazvali su u subotu veče sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućim".

Ministri G7 osudili su upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa, rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba. Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obaveze u sprovođenju sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih narodnih republika u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi "inscenirani incidenti mogli biti iskorišćeni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju".

Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji ranije u subotu, gdje je istakao da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu.

20:01h

EU će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini

Evropska unija (EU) saopštila je danas da će koordinisati isporuku humanitarne pomoći Ukrajini, posebno medicinskog materijala i zaštitne opreme vazdušnim putem, na zahtjev Kijeva.

Pomoć koju pružaju države članice "ima za cilj da podrži napore Ukrajine da se pripremi za sve moguće scenarije", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Pomoć uključuje medicinske maske za jednokratnu upotrebu, sterilne rukavice, električne generatore, antibiotike i dezinfekciona sredstva koje obezbjeđuju Slovenija, Irska, Rumunija i Austrija.

Francuska će obezbijediti stotine šatora, prostirki, ćebadi i vreća za spavanje, 3.000 rukavica za "hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu" zaštitu, kao i pokretnu bolnicu koja može da leči 500 ljudi, navodi se u saopštenju.

"Čim je Ukrajina zatražila našu pomoć, radili smo danonoćno da pomognemo vlastima", rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

"Pomoć civilnoj zaštiti je na putu. Slovenija, Rumunija, Francuska, Irska i Austrija su već dale pomoć i očekujem dalju pomoć u narednim danima od drugih zemalja članica EU", dodao je on.

19:53h

Sjeverna Makedonija pozvala svoje državljane da hitno napuste Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije pozvalo je danas popodne makedonske državljane koji se još nalaze u Ukrajini da hitno napuste tu zemlju zbog moguće vojne eskalacije.

"Zbog ozbiljno pogoršane bezbjednosne situacije u i oko Ukrajine upućujemo poseban apel našim državljanima koji se još nalaze u Ukrajini da hitno napuste tu zemlju zbog mogućnosti vojne eskalacije", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Istovemeno su svi državljano Sjeverne Makedonije, koji su u predstojećem periodu planirali posjetu Ukrajini, pozvani su da izbjegavaju putovanje u tu zemlju.

Ministarsto spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, zemlje članice NATO, istaklo je da pažljivo prati situaciju u Ukrajini i da je u stalnoj komunikaciji sa partnerima, sa kojim na dnevnoj osnovi razmjenjuje informacije i analize aktuelnog stanja.

U apelu su ponovo objavljeni i brojevi telefona i mejl ambasade u Kijevu i ministarstva spoljnih poslova u Skoplju na koje treba da se jave makedonski grajani u Ukrajini i dostave svoje podatke, ako to do sada nisu uradili.

"Ujedno podsjećamo sve naše gradjane, i one koji se nalaze ovde i one koji su u Ukrajinu, ili bilo gdje, da prate i da se informišu iz zvaničnih kanala ministarstva spoljnih poslova, društvenih mreža ministarstva i ambasade Sjeverne Makedonije u Kijevu", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije nastaviti da prati situaciju u Ukrajini i da će informisati o eventualnim smjernicama za makedonske državljane.

Vlasti u Skoplju su prethodno, 11. februara, apelovale na makedonske državljane u Ukrajini ida "što pre napuste tu zemlju, ukoliko su to u mogućnosti".

19:19h

Zelenski: Nismo spremni staviti sami sebe u kovčege i čekati da uđu strani vojnici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je za CNN da partneri u NATO-u treba da iznesu vremenski okvir u kojem bi se Ukrajina mogla pridružiti tom savezu.

"Ukrajini su potrebne bezbjednosne garancije", rekao je za CNN. Kazao je kako u Ukrajini razumiju da postoji mnogo različitih rizika zbog NATO-a te da je njegovoj zemlji potrebno da zna koliko je vremena potrebno da se prođe put do Alijanse.

Volodimir Zelenski
foto: Reuters

Upitan o korištenju američkih obavještajnih podataka koji se tiču moguće ruske invazije, Zelenski je rekao kako vjeruje ukrajinskim bezbjednosnim službama, ali da treba iskoristiti i druge informacije, prenosi Indeks.

"Mi zapravo ne živimo u zabludi. Razumijemo šta se može dogoditi sutra... Ali nismo spremni staviti sami sebe u kovčege i čekati da uđu strani vojnici", rekao je.

Izmjena: 20:52h
19:15h

Američki ministar odbrane: Rusija bi u kratkom roku mogla napasti

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je kako ne vjeruje da je povećana vojna prisutnost Rusije duž ukrajinske granice blef i da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao odlučiti da napadne Ukrajinu u kratkom roku.

Tvrdi da je Rusija razvila borbenu infrastrukturu duž ukrajinske granice kako bi izvela uspješnu invaziju.

"Ima brojne opcije koje su mu dostupne i mogao bi, mogao bi napasti u kratkom roku", rekao je Ostin u intervjuu ABC-u snimljenom juče, prenosi Indeks.

Na pitanje o mogućnosti da Putin povećava napetosti bez namjere da stvarno izvrši invaziju, Ostin je rekao: "Ne vjerujem da je to blef."

18:32h

Agencija Frans pres javlja da su u blizini ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Denisa Monastirskog, koji je bio na liniji fronta, eksplodirale granate. Nije bilo povrijeđenih, a opširnije o tome možete pročitati OVDJE.

17:40h

Dva ukrajinska vojnika poginula su danas u novom izbijanju nasilja na liniji fronta sa proruskim pobunjenicima na istoku zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

To su prvi smrtni slučajevi među ukrajinskim vojnicima za više od mjesec dana.

Četiri vojnika su povrijeđena i hospitalizovana, navodi se u saopštenju vojske koja optužujući separatiste da su počinili 70 kršenja primirja.

Vojska je jutros prijavila pogibiju jednog vojnika u granatiranju na istoku Ukrajine.

Izmjena: 18:32h
17:28h

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, organizovan je Marš jedinstva, usljed rastućih tenzija između te države i Rusije.

17:24h

I Francuska je, nakon Njemačke, pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu zbog pogoršavanja situacije na istoku te zemlje.

Francuska je preporučila svojim državljanima da napuste Ukrajinu, a da oni koji se nalaze na istoku zemlje hitno napuste to područje.

"Preporučuje se da napuste zemlju svi francuski državljani čiji boravak u Ukrajini nije prijeko potreban", navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Dodaje se da se oni koji se nalaze "u oblastima Harkova, Luganjska i Donjecka", kao i u Dnjeparskom regionu, "pozivaju da napuste te oblasti bez odlaganja", prenosi N1.

17:19h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je danas sastanak sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, u trenutku sve većeg straha od ruske invazije na Ukrajinu.

Povezani članci

19. Februar 2022.

Ukrajinski predsjednik predložio sastanak sa Putinom

16:32h

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski rekao je u subotu da će "Ukrajinci bez obzira na sve, zaštititi svoju lijepu zemlju".

16:26h

Njemačka: Paket sankcija je spreman

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok izjavila je u subotu da je paket sankcija Rusiji "spreman već nedjeljama".

16:25h

Kijev: Rusija gađala humanitarni konvoj

Ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu saopštilo je kako je Rusija granatama humanitarni konvoj iz kabineta komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice, dok se vraćao s teritorije pod kontrolom separatista, prenosi Indeks.

16:09h

Ukrajina se "sprema za sve moguće scenarije", izjavio je šef diplomatije Dmitro Kuleba dok su SAD uvjerene da bi Rusija u svakom trenutku mogla da napade Ukrajinu.

"Spremamo se za sve moguće scenarije", izjavio je Kuleba novinarima komentarišući poslednje informacije predsjednika SAD Džozefa Bajdena o mogućnosti skore ruske invazije na Ukrajinu.

Suočeni sa rastućim rizikom da se rusko-ukrajinska kriza izrodi u oružani sukob u srcu Evrope, ministri spoljnih poslova Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) sazvali su za danas kasno poslije podne vanredni sastanak, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.  

Kuleba u Minhenu
Kuleba u Minhenufoto: REUTERS
15:36h

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve njemačke državljane da odmah napuste Ukrajinu.

Vodeća aviokompanija Lufthanza takođe je objavila da obustavlja letove za i iz Kijeva. "Ovo utiče na sve polaske od ponedjeljka, 21. februara do 28. februara 2022", rekli su iz Lufthanze, kako prenosi Indeks.

Austrija je u subotu takođe pozvala sve svoje građane da odmah napuste Ukrajinu, s izuzetkom onih koji trenutno borave u zapadnoj Ukrajini.

15:26h

Britanski premijer Boris Džonson obratio se danas na Minhenskoj konferenciji. On je istakao da će Rusija propasti ako napadne Ukrajinu koristeći grubu silu.

14:51h

U Rostovskoj oblasti u Rusiji od danas je uvedena vanredna situacija zbog priliva izbjeglica iz Donbasa, na istoku Ukrajine, prenosi Tanjug. Opširnije o tome OVDJE

14:24h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina neće odgovarati na provokacije u istočnom regionu Donbasa i da će nastojati da uspostavi mir diplomatskim putem.

"Ne odgovaramo na provokacije i nastojimo da uspostavimo mir isključivo diplomatskim putem", napisao je Zelenski na svom Instagram nalogu.

Zelenski je otputovao u Njemačku da bi prisustvovao bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, dok se njegova zemlja sprema za mogući vojni napad Rusije, koja je okupila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, prenio je Rojters.

14:23h

Još jedna granata pronađena je na teritoriji Rostovske oblasti u blizini državne granice sa Ukrajinom, rekao je Interfaksu izvor koji nije želio da bude imenovan, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

"Druga granata je, takođe, pronađena u Tarasovskom okrugu u blizini sela Mitjakinskaja. Ovo je projektil iz sovjetske ere kalibra 120 milimetara", rekao je izvor Interfaksa.

U oblasti Rostov u Rusiji prethodno je jutros eksplodirala granata na lokaciji udaljenoj jedan kilometar od granice sa Ukrajinom, saopšteno je iz nadležnih ruskih službi.

"Granata je eksplodirala na teritoriji Tarasovskog okruga Rostovske oblasti, jedan kilometar od granice Rusije i Ukrajine. Eksplozija se dogodila u četiri sata po moskovskom vremenu, na samo 300 metara od naseljenih stambenih objekata", rečeno je izvještaču Tasa iz zvaničnog izvora i potvrđeno da su lokalni stanovnici prijavili ovaj incident bezbjednosnim službama, prenosi RTS.

Agencija RIA Novosti je navela da nije bilo žrtava, niti je pričinjena materijalna šteta.

Bonus video: