Džonson: Ruska invazija na Ukrajinu bi odjeknula širom svijeta

Rusija će propasti ako napadne Ukrajinu koristeći grubu silu, ocijenio je premijer Velike Britanije

4689 pregleda 16 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Britanski premijer Boris Džonson obratio se danas na Minhenskoj konferenciji. On je istakao da će Rusija propasti ako napadne Ukrajinu koristeći grubu silu.

Dajući mračnu viziju posljedica invazije – uključujući gubitak hiljade života i dugotrajan sukob – rekao je da ako ruski predsjednik Vladimir Putin napadne Ukrajinu „ta invazija imati odjek širom sveta“.

„Ako dijalog ne uspije i Rusija odluči da upotrebi nasilje protiv nevinog i mirnog stanovnštiva u Ukrajini, i da zanemari norme civilizovanog ponašanja među državama i da zanemari povelju Ujedinjenih nacija, onda bi mi na ovoj konfernciji trebalo da budemo u neodumici da li je u našem kolektivnom interesu da Rusija na kraju propadne“, rekao je on.

Džonson je upozorio da će, ako Putin krene u invaziju "rat biti praćen dugim i užasnim periodom odmazde, osvete i pobune", dodajući: "Ruski roditelji bi oplakivali gubitak maldih ruskih vojnika, koji su na svoj način nevini, kao i oni Ukrajinci koji sada iščekuju napad", prenosi Gardijan.

"Poslije generacije slobode u Ukrajini, sada gledamo generaciju krvoprolića i bede. Vjerujem da Rusija ne bi imala šta da dobije od ove katastrofalne situacije, a ima sve da izgubi", dodao je Džonson.

Džonson je obećao da, ako Rusija izvšri invaziju, da više neće moći da prikuplja finansije na londonskim tržištima kapitala.

"Još uvijek postoji šansa da se izbjegne nepotrebno krvoproliće, ali će za to biti potreban ogroman stepen zapadne solidarnosti, veći nego ikada u novijoj istoriji", ocijenio je Džonson u pisanoj izjavi medijima, prenosi Rojters.

Džonson se oglasio i na društvenim mrežama.

"Pozvaću na jedinstvo pred potencijalnom ruskom agresijom na Ukrajinu. To jedinstvo je od vitalnog značaja ako želimo da spriječimo ono što mislim da bi bio apsolutno katastrofalan čin agresije Vladimira Putina", poručio je Džonson preko društvenih mreža, prenosi Nova.rs.

Bonus video: