U Velikoj Britaniji ukinuta mjera samoizolacije zaraženih koronom

"Došli smo do faze u kojoj mislimo da možete pomjeriti ravnotežu sa državnih mjera, sa zabrane određenih djelovanja, prisiljavanja određenih djelovanja u korist podsticanja lične odgovornosti", rekao je Džonson

9220 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osobe inficirane koronavirusom neće biti zakonski obavezne da se samoizoluju u Engleskoj od naredne nedjelje, objavila je danas vlada Velike Britanije.

Premijer Boris Džonson rekao je da će ukidanje svih zakonskih mjera borbe protiv širenja koronavirusa omogućiti ljudima u Velikoj Britaniji da se zaštite bez ograničavanja sloboda.

Očekuje se da će u parlamentu sjutra iznijeti detalje plana "život sa kovidom" koji će takođe vjerovatno smanjiti broj testiranja na koronavirus.

"Došli smo do faze u kojoj mislimo da možete pomjeriti ravnotežu sa državnih mjera, sa zabrane određenih djelovanja, prisiljavanja određenih djelovanja u korist podsticanja lične odgovornosti", rekao je Džonson.

Međutim, neki od vladinih naučnih savjetnika rekli su da je to rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta broja novih infekcija virusom i oslabiti odbranu zemlje od budućih sojeva.

Podsjetnik da je koronavirus i dalje rasprostranjen stigao je uz vijest da je kraljica Elizabeta Druga danas testirana pozitivno i da ima blage simptome.

Džonsonova konzervativna vlada ukinula je većinu ograničenja virusa u januaru, ukinuvši kovid propusnice za lokale i obavezu nošenja maski u svim okruženjima osim u bolnicama u Engleskoj.

Kombinacija visoke stope vakcinacije u Velikoj Britaniji i blažeg omikron soja dovelo je do toga da ublažavanje mjera nije dovelo do porasta broja hospitalizacija i smrti.

I jedan i drugi broj opada iako Velika Britanija i dalje ima najveći broj infekcija koronavirusom u Evropi poslije Rusije i više od 160.000 prijavljenih smrtnih ishoda.

Sada konzervativna vlada najavljuje uklanjanje preostalih kovid mjera koje ograničavaju javne slobode kao vid prelaska sa vladine intervencije na ličnu odgovornost.

Zakonski zahtjev za izolacijom od najmanje pet dana nakon pozitivnog testa biće zamijenjen savjetodavnim mjerama, a koronavirus će se tretirati više kao grip kako postane endemski.

Bonus video: