Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, stižu ruske trupe

Ruski predsjednik naredio Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi diplomatske odnose s regijama koje Rusija od danas smatra nezavisnim državama

174038 pregleda 184 reakcija 144 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2022. 00:33h
Završeno
00:33h

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je večeras na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog, kako je naveo, kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije.

"Dekreti predsjednika Putina kojima se naređuju takozvane mirovne misije u takozvanim DNR i LNR predstavljaju još jednu agresiju protiv Ukrajine i njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", poručio je Borelj na Tviteru.

00:28h

Predsjednik Milo Đukanović kazao je da Crna Gora osuđuje sve akte o priznanju ukrajinskih oblasti Donjecka i Luganjska kao nezavisnih entiteta. Takvim odlukama se, kako je naveo, krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu.

"Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica", naveo je Đukanović na Tviteru.

23:54h

Bajden Zelenskom: SAD posvećene poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je večeras tokom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim potvrdio "posvećenost SAD poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine", objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je takođe obavijestio Zelenskog o sankcijama SAD protiv ukrajinskih separatističkih teritorija čiju je nezavisnost priznala Moskva, navodi se u saopštenju.

Bajden je ponovio da će Vašington u slučaju ruskog napada na Ukrajinu preduzeti "brzu" i "odlučnu" akciju u dogovoru sa svojim evropskim saveznicima.

23:52h

Rute: Zemlje EU uvode ograničeni paket sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije saglasile su se da uvedu ograničeni paket sankcija Rusiji nakon što je Moskva priznala nezavisnost samoproglašenih republika Donjecka i Luganska, saopštio je večeras holandski premijer Mark Rute.

"Saglasili smo se da uvedemo ograničeni paket sankcija, koje će biti usmjerene na one koji su odgovorni za ovu odluku", rekao je Rute u intervjuu za jednu holandsku televizju.

On je dodao da se detalji o ovoj odluci očekuju sjutra, prenosi Rojters.

23:51h

Šolc, Makron i Bajden: Ovaj korak neće ostati bez odgovora

Jednostrani korak Rusije je jasno kršenje Sporazuma iz Minska i taj korak neće ostati bez odgovora, poručili su njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednik Francuske Emanuel Makron i američki predsjednik Džozef Bajden.

Šolc je razgovarao sa Bajdenom i Makronom o zaoštravanju situacije, nakon ukaza Vladimira Putina.

Šolc, Makron i Bajden iskazali su solidarnost sa Ukrajinom i pohvalili dosadašnju uzdržanu reakciju Ukrajine pod predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Naglasili su da neće popustiti u svom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, prenosi RTS.

Istovremeno, kako se navodi u saopštenju iz Berlina, angažovaće se u sprečavanju dalje eskalacije situacije.

23:50h

Savjet Evrope osudio je večeras odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk, navodeći da je riječ o povredi međunarodnog prava i Minskih sporazuma.

"Priznanje takozvanih 'narodnih republika' Donjeck i Lugansk od strane Ruske Federacije kršenje je međunarodnog prava i predstavlja jednostrano kršenje Minskih sporazuma, koji ostaju jedina osnova za rešenje krize u Donbasu", saopštila je generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Rusija se poziva da povuče svoju odluku i da se uzdrži od daljeg pogoršanja situacije.

23:42h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova te zemlje večeras su osudili rusko priznanje samoproglašenih ruskih republika na istoku Ukrajine.

"Osuđujemo rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska koje predstavlja kršenje međunarodnog prava i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Zajedno s partnerima iz EU, izražavamo solidarnost s predsjednikom Ukrajine i ukrajinskim narodom", napisao je Plenković.

MVEP u objavi na Tviteru navodi da takav potez ruskog predsjednika Vladimira Putina "krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazume iz Minska i potkopava diplomatsko rješenje" krize.

23:38h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je večeras u saopštenju da rusku odluku o priznanju nezavisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra "povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine".

Ona je "nespojiva s načelima Povelje UN-a", naveo je u tekstu.

"UN u skladu s rezolucijom Generalne skupštine i dalje u cjelosti podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", dodao je Gutereš.

Generalna skupština UN-a treba u srijedu da održi godišnji sastanak o "privremenoj okupaciji" Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014, piše Hina.

Gutereš poziva "sve zainteresovne učesnike da usmjere svoje napore na trenutni prekid neprijateljstava" i na "zaštitu civila i civilne infrastrukture", istakavši da je diplomatija glavna u rješavanju krize.

Kako navode diplomate, u ponedjeljak popodne su trajali razgovori o što skorijem sazivanju vanrednog sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a o ruskom priznanju nezavisnosti Donjecka i Luganska.

Ironija sudbine je htjela da se sastanak održava pod ruskim predsjedavanjem jer je Moskva u februaru na redu da predsjedava Savjetu bezbjednosti, piše Hina.

23:37h

Ministarka spoljnih  poslova Velike Britanije Liz Tras objavila je da će ta zemlja sjutra objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na "kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

23:36h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nakon priznanja Donjecka i Luganska naredio Ministarstvu spoljnih poslova da uspostavi diplomatske odnose s regijama koje Rusija od danas smatra nezavisnim državama, prenosi Indeks.

23:36h

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je odluku ruskog kolege Vladimira Putina da prizna nezavisnost proruskih separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatražio da se Moskvi uvedu ciljane evropske sankcije, saopštila je Jelisejska palata.

23:35h

Stigla je prva reakcija američkog šefa diplomatije Entonija Blinkena na Putinovo priznanje proruskih separatista na istoku Ukrajine.

"Priznanje takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska zahtijeva brz i čvrst odgovor. Preduzećemo prikladne korake u koordinaciji s partnerima", napisao je Blinken na Tviteru.

22:59h

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je večeras Ministarstvu odbrane da "obezbijedi održavanje mira u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici".

Kako javlja Spektejtor Indeks, ruska vojska počela je da se kreće ka ovim regijama istočne Ukrajine koje je Moskva priznala kao nezavisne države.

Izmjena: 23:11h
22:03h

Velika Britanija će u utorak izaći sa nacrtom dijela sankcija Rusiji, kazao je izvor iz britanske vlade, dodavši da će dodatne sankcije uslijediti ukoliko dođe do invazije Ukrajine, prenosi Rojters.

21:53h

Letonija će Ukrajini dostaviti protivvazdušne rakete u utorak, kazao je portparol letonskog ministarstva vanjskih poslova večeras za Rojters.

21:51h

Predsjednik SAD-a Džozef Bajden će izdati naredbu kojom će zabraniti nove američke investicije, trgovinu i finansiranje u dvije separatističke regije Istočne Ukrajine koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin priznao kao dva nezavisna entiteta.

"Naredba će takođe pružiti nadležnost da se sankcije primijene na bilo koju osobu čija je namjera da vrši slične radnje u datim ukrajinskim područjima, kazala je Džen Saki, portparolka Bijele kuće.

Saki je poručila da su date sankcije odvojene od američkih sankcija planiranih u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

21:48h

Njemačka zahtijeva da Rusija povuče odluku o priznanju nezavisnosti teritorija pod kontrolom separatista, kazala je ministarka spoljnih poslova te zemlje Analena Berbok, prenosi Rojters.

Izmjena: 22:03h
21:41h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je rusko priznanje separatističkih regija u Ukrajini poručivši da to krši načela Minskog protokola i ruši napore da se sukob riješi.

21:11h

Šefica britanske diplomatije Liz Tras kazala je da Rusija ne smije proći nekažnjeno zbog priznanja nezavisnosti ukrajinskih teritorija pod kontrolom separatista.

21:08h

Letonija je pozvala na hitno uvođenje sankcija Rusiji od strane EU.

Poljski premijer kazao je da je odluka Putina čin agresije na Ukrajinu i da bi hitno trebalo uvesti sankcije Moskvi, prenosi Rojters.

Bonus video: