Makron će naredne nedjelje saopštiti kandidaturu za predsjedničke izbore

"Za Makrona je prioritet prekid vatre između Rusije i Ukrajine i zbog toga je saopštavanje njegove kandidature pomjereno za nedjelju od 28. februara", prenio je francuski radio

1866 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik Emanuel Makron će naredne nedjelje saopštiti da se kandiduje za predsjedničke izbore zakazane u aprilu, prenio je danas Frans info i dodao da Makron kasni sa kandidaturom zbog ukrajinske krize.

"Za Makrona je prioritet prekid vatre između Rusije i Ukrajine i zbog toga je saopštavanje njegove kandidature pomjereno za nedjelju od 28. februara", prenio je francuski radio.

Makron je ranije rekao da će podnijeti kandidaturu kad budu ispunjena dva uslova - smirivanje epidemije koronavirusa i rješavanje trenutno rizične međunarodne situacije.

Rok za podnošenje kandidature je 4. mart. Do tog datuma kandidati treba da prikupe 500 potpisa i sponzorstva. To podrazumijeva potpise podrške izabranom kandidatu od poslanika, odbornika i drugih zvaničnika izabranih na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Iako još nije kandidat, Makron je prema anketama javnog mnjenja favorit u prvom krugu predsjedničkih izbora zakazanog za 10. april. Predsjednički izbori budu obično održani u dva kruga, a drugi krug je zakazan za 24. april.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Makron bi pobijedio u prvom krugu, kao i u drugom krugu izbora bez obzira na protiv-kandidata.

Bonus video: