Novo raspoređivanje vojnih vozila na granici Bjelorusije sa Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik kazao da su posvećeni miru i diplomatskom rješenju. Očekuje "jasne i efikasne" korake podrške od partnera nakon Putinovog priznanja nezavisnosti separatista

174897 pregleda 121 reakcija 121 komentar(a)
Satelitski snimak koji pokazuje raspoređivanje trupa na jugu Bjelorusije, Foto: Reuters
Satelitski snimak koji pokazuje raspoređivanje trupa na jugu Bjelorusije, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2022. 00:58h
Završeno
00:42h

Satelitski snimci pokazuju novo raspoređivanje više od 100 vojnih vozila i desetine vojnih šatora u južnoj Bjelorusiji u blizini granice sa Ukrajinom, saopštila je u utorak privatna američka kompanija.

Na snimcima su takođe prikazana nova terenska bolnica i transporteri teške opreme u zapadnoj Rusiji blizu granice sa Ukrajinom, navodi Maxar Technologies.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim trupama da uđu u istočnu Ukrajinu za koje je rekao da treba da održe mir nakon što je Moskva priznala separatističke oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne.

Američki predsjednik Džo Bajden odgovorio je u utorak uvođenjem sankcija, nazivajući vojne poteze Moskve "početkom ruske invazije na Ukrajinu".

Transporteri teške opreme, koji se koriste za premještanje tenkova, artiljerije i druge teške opreme, primijećeni su u blizini ukrajinske granice u zapadnoj Rusiji, kao i nekoliko novih raspoređivanja trupa, navodi Maxar.

00:38h

Potez američkog predsjednika Džoa Bajdena da uvede prvu tranšu sankcija Rusiji bio je snažan "prvi potez", rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Sankcije koje je predsjednik Bajden najavio izgledaju jake ako ih smatramo prvim potezom", rekao je on u intervjuu za Foks njuz.

Dodao je da Ukrajina ne traži američke trupe na terenu da bi riješila krizu.

23:52h

Eventualni susret američkog predsjednika Džoa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina "sigurno" trenutno nije opcija, saopštila je Bijela kuća.

"U ovom trenutku to svakako nije u planovima", rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

21:51h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je "one koji su zauzeli i drže vlast u Kijevu da odmah prekinu neprijateljstva".

"U suprotnom, odgovornost za mogući nastavak krvoprolića u potpunosti će biti na savjesti ukrajinskog vladajućeg režima", rekao je Putin.

21:42h

Najava američkog predsjednika Džozefa Bajdena o preraspođivanju trupa u Evropi uključuje slanje 800 pješadijskih vojnika u baltički region i do osam borbenih aviona F-35 na nekoliko operativnih lokacija duž istočnog krila NATO-a, rekao je američki zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

Pored toga, piše Rojters, SAD će poslati 32 jurišna helikoptera AH-64 Apač u baltički region i u Poljsku sa lokacija u Evropi.

"Ovo dodatno osoblje se premješta da bi uvjerilo naše saveznike u NATO-u, odvratilo svaku potencijalnu agresiju na države članice NATO-a i treniralo sa snagama zemlje domaćina", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

On je dodao i da "nijedna od novih snaga ne dolazi iz Sjedinjenih Država".

21:36h

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski kazao je da se Rusija povukla iz Sporazuma potpisanog u Minsku.

On je kazao de je izdao uredbu za reorganizovanje rezervista u određenom periodu.

Dodao je i da nema potrebe za opštom mobilizacijom.

Agencija Rojters prenosi i da je Zelenski rekao da je spreman "da završi rat bilateralnim pregovorima i učešćem drugih lidera".

Kazao je i da je za njega glavno očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

20:57h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije gledao govor predsjednika SAD o Ukrajini, objavila je RIA, citirajući portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

"Predsjednik Putin sada ima radni sastanak", rekao je on.

20:31h

Predsjednik SAD Džozef Bajden kazao je da predsjednik Rusije Vladimir Putin "direktno napao pravo Ukrajine na postojanje".

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

"Ima još vremena da se spriječi najgori scenario", rekao je Bajden, dodajući da SAD i njeni saveznici ostaju otvoreni za diplomatiju.

On je najavio prvi talas sankcija Rusiji zbog, kako je rekao, početka invazije na Ukrajinu, i obećao oštrije kazne ako Rusija nastavi agresiju.

Sankcije, između ostalog, ciljaju na ruske banke i državni dug.

"Ruski predsjednik sinoć je efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine. Slušajući njegov govor jasno je da Putin sprema za argumente da ode još dalje. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine", rekao je Bajden.

On je pitao "šta Putin misli da mu daje pravo da priznaje nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje?"

"To je kršenje međunarodnog prava", rekao je Bajden.

On je istakao da će SAD i saveznici iz NATO braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a.

"Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika. Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju", upitao je Bajden.

Predsjednik SAD rekao je i da je odobrio dodatno slanje američkih vojnika u savezničke zemlje na istoku Evrope. Rekao je da će vojnici i oprema koji se već nalaze u Evropi biti poslati u baltičke zemlje - Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

"Da budem potpuno jasna, tu se radi o odbrambenim manevrima. Nemamo nikakvu namjeru da se borimo sa Rusijom", rekao je Bajden.

Izmjena: 21:04h
20:20h

Njemačka i Evropska unija su u poziciji da odluče o daljim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu, što se ne može isključiti, rekao je kancelar Njemačke Olaf Šolc.

On je naveo i da rusko priznanje dva regiona Luganska i Donjecka nije kompatibilno sa međunarodnim pravom i da je ugrozilo suverenitet Ukrajine.

"Ne možemo to da prihvatimo", rekao je Šolc, a prenosi RTL, dodajući da je poštovanje granica važno za mir u Evropi.

"Ako svi u Evropi počnu da listaju istorijske knjige tamo gdje su nekada bile granice, onda je pred nama veoma uznemirujuće vrijeme", dodao je Šolc.

19:24h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da su nove sankcije Zapada protiv Rusije nelegitimne, javio je TASS

19:06h

Evropska unija je spremna da preduzme dalje akcije protiv Rusije ako Moskva nastavi da pojačava svoje vojne aktivnosti u Ukrajini, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je to kazala nakon što su ministri spoljnih poslova EU pristali da sankcionišu 27 Rusa i entiteta.

"Naša akcija danas je odgovor na agresivno ponašanje Rusije", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

"Ako Rusija nastavi da eskalira ovu krizu koju je stvorila, spremni smo da preduzmemo dalje mjere kao odgovor"

fon der Lajen je istakla i da EU mora da radi na tome da bude manje zavisna od Rusije u pogledu gasa.

18:52h

Vojni konvoj od više od 100 kamiona sa vojnicima viđen je kako se kreće u pravcu ukrajinske granice u ruskoj oblasti Belgorod, rekao je svjedok agenciji Rojters.

18:44h

Ministri spoljnih poslova Evropske unije složili su se da sankcionišu 27 Rusa i entiteta nakon što je Moskva priznala dva otcjepljena regiona u istočnoj Ukrajini, kao i banke, odbrambeni sektor i ograničavanje ruskog pristupa evropskim tržištima kapitala.

Svi članovi ruske Dume, donjeg doma parlamenta, biće pogođeni sankcijama EU, koje obično uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

"Ovaj paket sankcija koji su države članice jednoglasno odobrile naškodiće Rusiji i mnogo će boljeti", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Francuske na sastanku u Parizu.

On je kazao da Putin nije na listi sankcija.

17:22h

Rruski lider Vladimir Putin dobio je danas zeleno svjetlo od svog gornjeg doma parlamenta za raspoređivanje ruskih vojnih snaga u dva regiona istočne Ukrajine pod kontrolom separatista za, kako su zakonodavci rekli, "mirotvornu" misiju.

Rasplamsavajući krizu sa Zapadom, poslanici gornjeg doma glasali su jednoglasno za nakon što je Putin zatražio dozvolu za raspoređivanje snaga u inostranstvu. Taj korak je uslijedio nakon što je Moskva u ponedjeljak priznala nezavisnost ukrajinskih regiona, što je izazvalo međunarodnu osudu i sankcije.

"Odluka stupa na snagu odmah", rekao je pred komorom viši poslanik Andrej Klišas.

"Odobravanjem upotrebe oružanih snaga u inostranstvu, pretpostavljamo da će to biti mirovne snage - snage dizajnirane da održe mir i stabilnost u (samoproglašenim istočnoukrajinskim) republikama", rekla je Valentina Matvijenko, predsjednica Gornjeg doma prije glasanja.

Dok su se poslanici sastali da razgovaraju o toj ideji, Kremlj je saopštio da je Putin ratifikovao sporazume o prijateljstvu sa dvije otcjepljene ukrajinske republike koje podržava Moskva.

Rusija kaže da joj taj korak omogućava da tamo izgradi vojne baze, rasporedi trupe, dogovori zajednički odbrambeni stav i pooštri ekonomsku integraciju.

17:19h

Gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je izglasao da se odobri zahtjev predsjednika Vladimira Putina za raspoređivanje ruskih oružanih snaga u inostranstvu za, kako je rekao, mirovnu misiju u dva otcjepljena regiona istočne Ukrajine.

Odluka stupa na snagu odmah, rekao je jedan od poslanika dok su raspravljali o predlogu.

17:04h

Rusija nije prestala da planira potpunu invaziju na Ukrajinu otkako je priznala nezavisnost separatističkih enklava, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Sve ukazuje na to da Rusija nastavlja da planira napad na Ukrajinu u punom obimu", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

"Nastavljamo da pozivamo Rusiju da se povuče... nikad nije kasno da se ne napadne", dodao je on.

Pozvao je Rusiju da izabere put diplomatije

Stoltenberg je rekao i da "vidimo provokacije u Donbasu"

On je podsjetio da je Rusija 2014. već napala Ukrajinu.

17:00h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ratifikovao je danas sporazume o prijateljstvu sa dvije otcjepljene republike na teritoriji Ukrajine koje podržava Moskva, saopštio je Kremlj.

Rusija je rekla da joj taj korak omogućava da tamo izgradi vojne baze, rasporedi trupe, dogovori zajednički odbrambeni stav i pooštri ekonomsku integraciju.

Ovaj potez dolazi usred krize zbog ogromnog gomilanja ruske vojske u blizini Ukrajine što je podstaklo strah od invazije, koju Moskva poriče da je planirala.

15:17h

Šest eksplozija moglo se čuti u utorak u centru Donjecka koji drže separatisti na istoku Ukrajine, rekao je izvještač Rojtersa.

Porijeklo eksplozija nije jasno, ali je diplomatski izvor ranije rekao Rojtersu da je nastavljeno granatiranje na liniji kontakta između vlade i separatističkih snaga na istoku Ukrajine.

15:09h

Premijer Francuske Žan Kasteks kazao je da Rusija krši Sporazum iz Minska koji je potpisala. 

15:06h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim.

Agencija Rojters prenosi da je Erdogan kazao da se Turska protivi bilo kojoj odluci "koja cilja teritorijalni integritet Ukrajine".

Bonus video: