Ruski ambasador pri UN: Moskva je za diplomatiju, ali će spriječiti krvoproliće u Donbasu

Ukrajinski ambasador pri UN uvjerio je Savjet bezbjednosti da će "međunarodno priznate granice" njegove zemlje "ostati nepromijenjene", bez obzira na izjave i postupke Rusije

10540 pregleda 1 komentar(a)
Nebenzija, Foto: Reuters
Nebenzija, Foto: Reuters

Rusija ne zatvara vrata "diplomatiji" u rješavanju krize u Ukrajini, ali će spriječiti "krvoproliće" u separatističkim teritorijama na istoku zemlje čiju je nezavisnost priznala, izjavio je noćas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija.

"Ostajemo otvoreni za diplomatiju, za diplomatsko rješenje. Međutim, ne nameravamo da dozvolimo krvoproliće u Donbasu", rekao je ruski diplomata na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a.

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislica uvjerio je, međutim, Savjet bezbjednosti da će "međunarodno priznate granice" njegove zemlje "ostati nepromijenjene", bez obzira na izjave i postupke Rusije.

Ukrajina traži od Rusije "da poništi svoju odluku" o priznavanju teritorija i da se vrati za pregovarački sto, rekao je ambasador Ukrajine pri UN.

Kislica je rekao i da Kijev traži "trenutno povlačenje ruskih trupa".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je noćas da se Ukrajina "ne plaši nikoga i ničega".

U obraćanju naciji, Zelenski je rekao da očekuje jasnu podršku zapadnih saveznika nakon što je Moskva priznala separatističke regione u istočnoj Ukrajini.

Bonus video: