Potpredsjednik Dume: Nova Jalta ili Potsdam nužni za pregovore o krizi u Ukrajini

Na Jalti je u februaru 1945. dogovoreno da se Nemačka podijeli na četiri posleratne okupacione zone, pod kontrolom američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih vojnih snaga. Grad Berlin bi, takođe, bio podeljen na slične okupacione zone, prenosi radio Slobodna Evropa

8078 pregleda 0 komentar(a)
Tolstoj, Foto: Screenshot/Youtube/OSCE Parliamentary Assembly
Tolstoj, Foto: Screenshot/Youtube/OSCE Parliamentary Assembly

Potpredsjednik Dume, donjeg doma ruskog Parlamenta Pjotr Tolstoj najavio je danas da je za rješavanje krize sa Ukrajinom neophodna konferencija poput onih koje su održane krajem Drugog svjetskog rata.

"Vjerujem da posle svih ovih tenzija moramo da vodimo pregovore. Sigurno nam je potrebna nova Jalta ili novi Potsdam. Pravi pregovori o instaliranju bezbjednosnog sistema u Evropi, a ne NATO baza na našim granicama", izjavio je Tolstoj u intervju za nacionalni belgijski radio (RTBF).

Konferencije na Potsdamu i Jalti su održane 1945. Učesnici su bili Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i tadašnji Sovjetski Savez.

Na Jalti je u februaru 1945. dogovoreno da se Nemačka podijeli na četiri posleratne okupacione zone, pod kontrolom američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih vojnih snaga. Grad Berlin bi, takođe, bio podeljen na slične okupacione zone, prenosi radio Slobodna Evropa.

U Potsdamu u julu iste godine dogovoreno je da Njemačka bude podijeljena na četiri okupacione zone, te da se njemačka granica pomjeri na zapad a grupu koji je podržavao Sovjetski Savez priznata je kao legitimna vlada Poljske.

Pjotr Tolstoj je jedan od 351 zastupnika Dume koje je Evropska unija stavila na crnu listu, u odluci koja je donijeta 22. februara na vanrednom sastanku ministara spoljnih poslova EU, gde su usvojene svježe sankcije protiv Rusije.

On je potomak poznatog pisca Lava Tolstoja i smatra se bliskim saradnikom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bonus video: