Poljska i Litvanija traže da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU

"Imajući u vidu značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjim reformama, kao i trenutne sigurnosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU", navodi se u deklaraciji

13073 pregleda 14 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), a Poljska i Litvanija će je u tome podržati, poručili su predsjednici tih država Andzej Duda i Gitanas Nauseda.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, oni su to naveli u zajedničkoj deklaraciji sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koja je potpisana u Kijevu.

"Imajući u vidu značajan napredak u sprovođenju Sporazuma o pridruživanju i unutrašnjim reformama, kao i trenutne sigurnosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se poziva međunarodna zajednica na brzo uvođenje čvrstih sankcija Rusiji, uključujući mjere usmjerene na Sjeverni tok II između Rusije i Njemačke.

Zelenski je odluku Rusije da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne opisao kao "još jedan akt agresije protiv Ukrajine".

"Vojno prisustvo Ruske Federacije na okupiranoj teritoriji Donbasa krilo se iza separatističkih uniformi i sada vidimo da je to jednostrano odstupanje od Minskih sporazuma", kazao je Zelenski.

On je naveo je da je riječ o podrivanju ukrajinskih i međunarodnih pokušaja da se reguliše situacija na ukrajinskom Donbasu.

"Odgovor međunarodne zajednice na ovaj zločin treba da bude odlučan, neposredan i oštar", istakao je Zelenski.

On je kazao da Ukrajina pozdravlja odluke EU, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kanade da objave i uvedu sankcije protiv Rusije.

Bonus video: